Kórházi osztályok szűnhetnek meg

Független Hírügynökség
2008.01.14. 19:00

Több mint 250 kórházi osztály működési engedélye szűnhet meg a közeljövőben. Az országban ennyi nem felel meg a minimumkövetelményeknek, ezeknek most is csak ideiglenes engedélyük van. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, ha nem változtatnak, hamarosan felbonthatják velük a szerződést. Legrosszabb a helyzet az intenzív osztályokon és az ország keleti régióiban.

Az országos tisztiorvosi szolgálat listája szerint a berettyóújfalui kórházban 16 olyan osztály van, amelyik nem felel meg az előírásoknak. Az egyik ilyen az intenzív osztály, ahol most is csak ideiglenes engedéllyel gyógyíthatnak. Ha nem pótolják a hiányosságokat, az egészségbiztosító hamarosan szerződést bonthat velük.

A legtöbb ideiglenesen működő kórházi osztály az egri kórházban van. Őket a nyíregyházi kórház, és a Debreceni Egyetem követi. Van, ahol lámpák, műszerek hiányoznak. A kórházak szerint túl szigorúak a feltételek, és ha hiányzik is náluk valami, a betegek azt nem veszik észre, és nem veszélyezteti az ellátás.