Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazás: pénteken 16 óráig lehet igazolást kérni

MTI
2008.03.06. 09:41

Pénteken délutánig kérheti a választópolgár a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől azt az igazolást, amellyel lakóhelyétől távol, Magyarország egy másik településén szavazhat vasárnap. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján pénteken 16.00 óráig lehet kérni a jegyzőtől, és igazolást is legfeljebb eddig lehet kiadni. Ezt követően a választói névjegyzéket lezárják. Megszűnt ugyanis annak a lehetősége, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe.

Az új szabályozás szerint minden olyan településen, ahol legalább két szavazókör van, ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják szavazatukat. Ezeket a kijelölt szavazóköröket az interneten tette közzé az Országos Választási Iroda. Az igazolás kiállításakor tehát nemcsak a település nevét írja rá a jegyző, hanem azt is, hogy az állampolgár melyik szavazókörben adhatja le voksát.