Jolán
2 °C
4 °C

Megrovás a vörös csillagért

MTI
2008.03.07. 09:34
A Pécsi Városi Bíróság első fokon megrovásban részesítette a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét önkényuralmi jelkép, vörös csillag viselésének vétségéért - közölte a bíróság sajtószóvivője pénteken. A csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítélet szerint Fratanolo János annak dacára viselte egy 2004 május elsejei felvonuláson zakója hajtókáján ezt a szimbólumot, hogy tisztában volt vele, a törvény az ötágú vörös csillagot önkényuralmi jelképnek nyilvánította, s annak nagy nyilvánosság előtt történő viselése nem megengedett.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökének ügyében, tárgyalás mellőzésével, tavaly szeptemberben már ítéletet hirdetett a Pécsi Városi Bíróság. Fratanolo Jánost egy év próbára bocsátotta, ő azonban nem fogadta el a végzést, s tárgyalás megtartását kérte, hogy ott fejthesse ki véleményét. A pártelnök az eljárás során azzal védekezett, hogy Európában sehol nem bűn a vörös csillag viselése, azt nem tekinti önkényuralmi jelképnek, s "szolidaritásból" viselte, mivel akkor pártja egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen cselekmény miatt volt folyamatban bírósági eljárás. Vajnai Attilát egyébként ezért tavaly tavasszal 120 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?