2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Nyilvános a főbírójelölt meghallgatásáról szóló jegyzőkönyv

Független Hírügynökség
2008.05.21. 12:12

Az Országos Igazságügyi Tanács (OIT) közzétette honlapján a Baka András főbíró-jelölt meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet. Ennek nyilvánosságra hozatalát az OIT tagjai kezdeményezték, miután Baka András a Kossuth Rádióban azt mondta, elnökjelölti koncepcióját nem volt alkalma kifejtenie a két héttel korábbi meghallgatáson. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács azután hozta nyilvánosságra a Baka András meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet, hogy a sajtóban felmerült: a meghallgatás nem méltó módon zajlott le.

Az OIT május 6-án hallgatta meg a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka Andrást, a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bíráját, és nem támogatta a kinevezését. A jegyzőkönyből kiderül, hogy hatan szavaztak igennel, heten nemmel, két szavazat pedig érvénytelen volt. Az Ítélőtáblák elnökei támogatták a jelölést.

A főbíró-jelöltről május 26-án szavazhat a parlament, amennyiben a házbizottság csütörtöki ülésén nem döntenek másképp. A parlamenti pártok még nem alakították ki végleges álláspontjukat, egyedül az SZDSZ jelentette ki, hogy biztosan nem támogatják Baka Andrást.