Orbán felére csökkentené az önkormányzati képviselők számát is

MTI
2008.06.16. 21:48

A Fidesz elnöke nemcsak a parlamenti, hanem az önkormányzati képviselők számát is a felére csökkentené. Orbán Viktor erről az origo.hu-n hétfőn tartott, másfél órás chatelésekor írt. "Általában a hivatásos politikusok, beleértve az önkormányzati tisztségviselők világát is, félbevágásának, megfelezésének vagyok híve" - fogalmazott Orbán Viktor arra az olvasói kérdésre: kormányra kerülése esetén a Fidesz tervezi-e a parlamenti képviselők számának csökkentését.

A Fidesz elnöke utalt arra, hogy az országgyűlés asztalán fekszik Navracsics Tibor, pártja frakcióvezetőjének előterjesztése. A kész törvényjavaslat szerint a parlament létszámát a mai 386-ról 200-ra csökkentenék. A képviselői költségtérítésekről szólva a pártelnök egyetértett azzal, hogy "ami most van, az felháborító". Hozzátette, világos, átlátható szabályokra és teljes nyilvánosságra van szükség. Közölte azt is, szigorú és takarékos pártfinanszírozási szabályokat vezetne be.

Orbán Viktor szerint az SZDSZ lejáratta magát, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a népszavazás után az SZDSZ volt az egyetlen parlamenti párt, amely komoly változásba fogott.