Szerdán újabb döntés várható az amerikai vízummentességről

MTI
2008.09.23. 15:53

A kormány szerdán tárgyal az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó egyezményről, külügyminisztériumi források szerint a kabinet várhatóan jóváhagyja a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás tervezetét. A kormány szerdai jóváhagyása után akár már a héten aláírhatják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást, utána pedig az Országgyűlés elé kerülhet az egyezmény. A megállapodást a tervek szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és April H. Foley amerikai nagykövet írja majd alá Budapesten.

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásról ötpárti egyetértés van Magyarországon. A parlamenti pártok egyhangúlag támogatják az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozást. Göncz Kinga külügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy megszületett a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás szövege, így jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba.

Magyarország azután csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást, és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Az amerikai adminisztráció ezután dönt arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.