AI: Gyurcsány ne vegyen részt a Tarka Magyar demonstráción!

MTI
2008.09.30. 17:23

Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden arra szólítja fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy maradjon távol a Tarka Magyar! néven szervezett szombati demonstrációtól. Gyurcsány Ferenc kedden jelentette be, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, és feleségével együtt részt vesz a szombati felvonuláson. A miniszterelnök egyben arra biztatta a Magyar Demokratikus Charta támogatóit és a baloldali szimpatizánsokat, hogy legyenek ott a rendezvényen.

Az Amnesty International ugyanakkor távolmaradásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, mert szerintük a miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, a szervezők maguk kérték fel Gyurcsány Ferencet, hogy csatlakozzon a nyilatkozathoz. A pártatlanságot pedig garantálhatja, ha nemcsak a miniszterelnök, ha valamennyi parlamenti párt elnöke aláírja a nyilatkozatot és részt vesz a rendezvényen, tette hozzá.