Ferencváros január 11-én választ parlamenti képviselőt

MTI
2008.09.30. 19:08

Január 11-én szavazhatnak a ferencvárosi 12-es országos egyéni választókerületben (oevk) élők a parlamenti mandátumáról két hete lemondott Gegesy Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő utódáról, döntött az Országos Választási Bizottság keddi ülésén. A bizottság tagjai a döntés előtt jogértelmezési vitát folytattak az úgynevezett négyhónapos szabályról, ami azt írja elő, hogy a képviselői mandátum megüresedését követően 72 napon túl, ám négy hónapon belül kell kiírni a választást.

A bizottság tagjai arról vitáztak: az elsőre, vagy mindkét fordulóra érvényes-e a szabály. Az OVB végül 5:4 arányban az előbbi értelmezést fogadta el, ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a szavazások esetleges második fordulóját a négy hónapon túl, tehát január 15-e után tartsák meg. Ennek azért van jelentősége, mert ha a jogszabály szigorúbb értelmezését fogadják el, úgy a kampány időszaka érintette volna a karácsonyi ünnepeket vagy az újévet.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint általában a parlamenti voksolás idején, így lesz kampánycsend, és lehet majd külföldön is voksolni. A jelölteknek a ferencvárosi oevk bizottságánál kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat.