Kézigránát az újpesti MSZP-irodánál

Index/Havaria
2008.10.20. 09:04

Egy éles, nagy robbanóerejű, katonai támadó kézigránátot találtak hétfő reggel az újpesti MSZP-irodánál. A IV. kerületi Nádor utcai pártiroda előtt az egyik, nyitásra érkező munkatárs fedezte fel a működőképes robbanószerkezetet. A kukoricagránátot az épület előkertjébe dobta be valaki, felfedezésekor a szerkezet mintegy nyolcvan centire feküdt a kertkaputól, a lehullott avar között. A kézigránátot a tűzszerészek délelőtt tíz órára hatástalanították.

Képaláírás

A helyszínt rendőrök biztosították, az épület környékét ötszáz méteres körben lezárták. A lezárás érintette a BKV 30-as, 30A és 147-es buszjáratait is, ezek terelőútvonalon közlekedtek.

Trippon Norbert, az MSZP helyi elnöke az MTI-nek elmondta, hogy egyik munkatársuk előző este az udvaron talált egy "primitív hangú", fenyegető levelet, amelyben életveszélyesen megfenyegették őket. A fenyegetés az ünnepek idejére szólt. Trippon Norbert a biztosítást végző tűzszerészekre hivatkozva a robbanás lehetséges hatásáról szólva azt mondta: "ameddig a szem ellát", a szerkezet óriási pusztítást végzett volna. A kézigránátos támadás ügyében a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya nyomoz.

Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke hétfői közleményében azt írja: minden eddiginél durvább támadás érte az MSZP egyik irodáját. Egy évvel ezelőtt ismeretlen tettesek Molotov-koktélokkal próbálták felgyújtani az MSZP több budapesti irodáját, pár hónappal később pedig - szintén ismeretlenek - fehér port tartalmazó borítékot küldtek szinte minden budapesti MSZP-irodába. "Ez a támadás már nem idétlen és rosszízű tréfa, hanem konkrét, életveszélyes fenyegetés. Nem az elkövetőkön múlott, hanem a vak szerencsén, hogy nem sérült meg és nem halt meg senki. Az iroda ötszáz méteres sugarában helyezkedik el a kerületi mentőállomás, a kerületi gyógyszertár, valamint a helyi busz is ott kanyarodik el az iroda előtt."