A kormány törvénytervezetet fogadott el Tom Lantosról

MTI
2008.11.13. 16:59

Ötpárti egyeztetést kezdeményez a kormány a Tom Lantos Intézet felállításáról és a magyar származású amerikai politikussal kapcsolatos emléktörvény-tervezetről, mondta a kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján. Budai Bernadett közölte, a kutatóintézet a szabadság és a demokrácia ügyét mindenki számára, aki demokratának vallja magát, Tom Lantos magyar származású amerikai politikus nevével fémjelezve képviselné. Az intézet tudományos és tudományszervezési feladatokat látna el, munkája az emberi jogok egyetemes érvényesítését, a demokrácia terjesztését szolgálná.

A szóvivő emlékeztetett arra, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Tom Lantos emlékére rendezett budapesti konferencián jelentette be, hogy a kormány a magyar születésű amerikai demokrata kongresszusi képviselő tiszteletére kezdeményezi az intézet megalapítását. A kormány szerdai ülésén fogadta el annak az emléktörvény-tervezetnek a szövegét, ami nemcsak megörökíti Tom Lantos munkásságát, de meghatározza a nevével fémjelzett intézet alapvető céljait is.

A kabinet azért kezdeményezi az ötpárti egyeztetést, hogy a törvénytervezet a parlamenti pártok egyetértésében kerülhessen az Országgyűlés elé, mondta Budai Bernadett. Hozzáfűzte, az egyeztetésen véglegesítik majd a tervezet szövegét és azt, milyen keretek között működhet a Tom Lantos Intézet.