Salgótarjánban is lehetne szmogriadó

Független Hírügynökség
2009.01.16. 20:59

Salgótarjánban az elmúlt két nap a levegőszennyezettség meghaladta a kritikus, 100 mikrogramm/köbméter kritikus értéket. Salgótarjánban az elmúlt hétvégéhez hasonlóan ezúttal is az autóhasználat és az alternatív fűtés csökkentését kéri a polgármesteri hivatal a városlakóktól. Kádár Zsombor, Salgótarján főjegyzője elmondta, a városnak nincs szmogrendelete, így csak annyit tehetnek, hogy tájékoztatást adnak a veszélyes helyzetről, de például a nagy füstszennyezésű gyárak tevékenységét nem korlátozhatják.

Salgótarján önkormányzata szmogriadó esetén a sajtón keresztül fordul a lakossághoz, a hangos tájékoztatást is lehetővé tevő, az elmúlt hónapokban többször kipróbált polgári védelmi riasztó rendszert pedig egyelőre nem veszik igénybe.

Szabó János, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a Független Hírügynökségtől értesült arról, hogy szmogriadót hirdetett a salgótarjáni főjegyző. Tájékoztatása szerint ennek elrendelése esetén a helyi védelmi bizottságot össze kellene hívni, péntek estig azonban a bizottság még nem ült össze.