Princz Gábor harmadszor a bíróság előtt

MTI
2009.02.03. 08:44

Keddtől harmadfokon tárgyalják Princz Gábor volt Postabank vezér perét a Legfelsőbb Bíróságon. Egy éve a Főváros Ítélőtábla hanyag kezelés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélt négy vádlottat, köztük Princz Gábort, akinek a másodfokú, nem jogerős döntés szerint 3 millió hatszázezer forintot kellene megfizetnie. Az ítélet ellen az ügyész és az ügyvéd is fellebbezett. Utóbbi felmentést, míg a vádhatóság felfüggesztett szabadságvesztést kért az elsőrendű vádlottra. Az ügyészség a hanyag kezelés helyett a súlyosabb hűtlen kezelés megállapítását kéri a bíróságtól.

A Postabank egykori vezetője és társai ellen 1997-ben indult büntetőeljárás. A Legfőbb Ügyészség 2003-ban emelt vádat, a Fővárosi Bíróság azonban 2006-ban, első fokon felmentette a hét vádlottat. A másodfokú eljárásban azonban már elmarasztalták Princz Gábort és három társát.

A Postabank egykori elnök-vezérigazgatóját és hat vezető beosztású munkatársát eredetileg azzal vádolták meg, hogy 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, prosperáló bank látszatát keltették, és mindezzel 34,6 milliárd forintos különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el.