Szilvia
5 °C
16 °C

Hazakerülnek a Don-kanyarnál elesett foglyok tárgyai

MTI
2002.01.12. 10:51
Diplomáciai postával folyamatosan érkeznek Budapestre Oroszországból azoknak a magyar katonáknak a személyes tárgyai, akik a II. világháborúban a Don-kanyarnál estek el - mondta Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója az MTI-nek. A vezérőrnagy az intézet vezetőjeként és a magyar-orosz vegyes bizottság elnökhelyetteseként az elmúlt év decemberében Oroszországban tárgyalt, s az ottani levéltárból, valamint a hadisírgondozó szervezettől egy - 9.421 elhunyt hadifogoly nevét felsoroló - listát vett át.

Ugyancsak átadtak több száz személyes tárgyat is, amelyek az utóbbi 8-10 évben, a halottak exhumálásakor, többnyire közös sírokból kerültek elő. Ezek között vannak naplók, gombok, órák, gyűrűk, szemüvegek, tollak, és a katonák személyi azonosítására szolgáló fémlapocskák is. A hazatért relikviák tudományos feldolgozását a hadisírgondozó iroda fogja össze: a tárgyakat régészek, muzeológusok, történészek vizsgálják, elemzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?