Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Dávid Ibolyát mulasztással vádolja a Mazsihisz

Magyar Nemzet
2002.01.31. 08:28
Felháborodással fogadta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Dávid Ibolya igazságügy-miniszter nyilatkozatát, amely szerint ebben a kormányzati ciklusban már nem kerül sor a közösség elleni izgatás bűncselekményének átgondolt újraszabályozására. A miniszter a Népszabadság keddi számában kifejtette: a választások előtt már nem szigorítják a büntető törvénykönyvnek ezt a fejezetét. A Mazsihisz mindezt elfogadhatatlannak tartja. Közleményükben kifejtik: "Dávid Ibolya és környezete az elmúlt években folyamatosan és konzekvensen akadályozta a holokauszt és a gyűlöletbeszéd büntethetőségének, a közösség elleni izgatás újraszabályozásának törvénybe iktatását." Álláspontjuk szerint "a gyakorlatban semmit nem tett az élet elvesztéséért járó kárpótlás megoldására". Hozzáteszik: "az igazságügy-miniszter mulasztásának következménye az, hogy közszolgálati és magánrádiók folyamatosan és büntetlenül megsértik a vallásukat és életformájukat szabadon gyakorolni kívánó társadalmi rétegeket".

Márki Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium (IM) főcsoportfőnöke szerint a Mazsihisz közleményében említett jelenségek elleni fellépés törvényi feltételei ma is adottak. Hozzátette: tavaly október óta komoly előkészítő munkálatok folynak az IM, a Legfőbb Ügyészség és a nemzeti etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának együttműködésével a jelenleg hatályos és alkotmányos rendelkezés módosítására. Leszögezte: Dávid Ibolya erről is beszélt a Mazsihisz által kifogásolt nyilatkozatában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?