Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tévesen hivatkoztak Orbánék

Népszava
2002.06.06. 10:27
A Népszava birtokába került a kancellária és a Happy End Kft. között létrejött kommunikációs szerződés, illetve az a keretmegállapodás, amelyet az Államadósság Kezelő Központ kötött az Ogilvy Rt.-vel. A két dokumentumból kiderül: pontatlanul fogalmaztak a Fidesz vezető politikusai, amikor azt állították, hogy a 96-os megállapodást tekintették mintának.

Nehezen képzelhető el, hogy az a keretszerződés, amelyet Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején, az Ogilvy amp; Mather (OM) Reklámügynökség Budapest Rt. és a Magyar Államkincstár Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötött, mintája lehetett a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Produkciós Kft. közötti, a kormányzati kommunikatív feladatok külső munkáinak elvégzésére kötött szerződésnek. A Fidesz politikusai azután állították ezt, miután az utóbbi szerződésről az ügyészség megállapította, hogy törvénytelen.

Szembetűnő különbség a két szerződés között, hogy míg a Medgyessy pénzügyminisztersége alatt kötött megállapodást az állampapírok külföldön történő népszerűsítésére, azaz a költségvetés hiányának csökkentése céljából kötötték, addig a Happy End Kft.-vel aláírt megállapodás a kormányzat kommunikációjára szólt. A Happy End-szerződés csak a rendelkezésre állási átalánydíj mértékét tartalmazza, azt nem, hogy mennyit fizettek ki az egyes ügyletek után, amelyekről eseti szerződéseket kötöttek. Ezzel szemben az Ogilvy Rt.-vel megkötött megállapodás főösszege a reklámozásra szánt teljes összeget tartalmazza.