Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a lista az átvilágítandó politikusokról

MTI
2002.07.20. 19:35
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) elkészítette és eljuttatta az Országgyűlés állambiztonsági múltat vizsgáló bizottságához azt listát, amely a rendszerváltozás utáni és a jelenlegi kormány átvilágítandó tagjainak névsorát tartalmazza - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Mécs Imre (SZDSZ), a bizottság elnöke.
Az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság július 10-én tartotta meg alakuló ülését és munkáját szeptember 30-ig kell befejeznie. Mécs Imre elmondta, hogy a listán összesen 208 név szerepel, de az Antall- és az Orbán-kormány, illetve a Horn-Kuncze-, valamint a Medgyessy-kabinet személyi átfedései miatt ennél kevesebb, mintegy 185-190 politikus múltját vizsgálják majd.
A bizottsági elnök elmondta, a MeH által összeállított listán 5 miniszterelnök, 97 miniszter és 106 politikai államtitkár nevét tüntették fel. Mécs Imre szólt arról is, hogy a névsort, a bizottság felhatalmazása alapján, információkérés végett, 15 napos határidő megjelölésével elküldik a Belügyminisztériumnak, a Történeti Hivatalnak, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszternek, illetve a Honvédelmi Minisztériumnak.
A bizottság többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kormányok tagjai között volt-e olyan személy, aki 1945. január elseje és 1990. február 11-e közötti időszakban az akkori állambiztonsági szolgálatoknál hivatásos nyílt, vagy szigorúan titkos állományú tisztként szolgálatot teljesített, vagy fedett hálózatok nyilvántartásában szerepelt, illetve jelentést adott.
A politikus szólt arról is, hogy tanácskozott az átvilágító bírák soros elnökével, aki segítséget nyújtott a kérdés áttekintésében. A bizottság elnöke megemlítette, hogy az adatvédelmi biztoshoz fordultak, és a grémium megállapításainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a véleményét kérték.