Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elkészült a lista az átvilágítandó politikusokról

MTI
2002.07.20. 19:35
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) elkészítette és eljuttatta az Országgyűlés állambiztonsági múltat vizsgáló bizottságához azt listát, amely a rendszerváltozás utáni és a jelenlegi kormány átvilágítandó tagjainak névsorát tartalmazza - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Mécs Imre (SZDSZ), a bizottság elnöke.
Az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság július 10-én tartotta meg alakuló ülését és munkáját szeptember 30-ig kell befejeznie. Mécs Imre elmondta, hogy a listán összesen 208 név szerepel, de az Antall- és az Orbán-kormány, illetve a Horn-Kuncze-, valamint a Medgyessy-kabinet személyi átfedései miatt ennél kevesebb, mintegy 185-190 politikus múltját vizsgálják majd.
A bizottsági elnök elmondta, a MeH által összeállított listán 5 miniszterelnök, 97 miniszter és 106 politikai államtitkár nevét tüntették fel. Mécs Imre szólt arról is, hogy a névsort, a bizottság felhatalmazása alapján, információkérés végett, 15 napos határidő megjelölésével elküldik a Belügyminisztériumnak, a Történeti Hivatalnak, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszternek, illetve a Honvédelmi Minisztériumnak.
A bizottság többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kormányok tagjai között volt-e olyan személy, aki 1945. január elseje és 1990. február 11-e közötti időszakban az akkori állambiztonsági szolgálatoknál hivatásos nyílt, vagy szigorúan titkos állományú tisztként szolgálatot teljesített, vagy fedett hálózatok nyilvántartásában szerepelt, illetve jelentést adott.
A politikus szólt arról is, hogy tanácskozott az átvilágító bírák soros elnökével, aki segítséget nyújtott a kérdés áttekintésében. A bizottság elnöke megemlítette, hogy az adatvédelmi biztoshoz fordultak, és a grémium megállapításainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a véleményét kérték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!