Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A FAZ a Medgyessy-ügyről

MTI
2002.07.25. 11:54
Terjedelmes, jobbára a múltat boncolgató írást szentelt csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar kommunista állambiztonsági szervek tevékenységének. Reinhard Olt, a német konzervatív újság bécsi tudósítója a Rákosi-féle ÁVÓ-tól kiindulva ismertette a besúgórendszer "munkáját": megfigyeléseket, internálásokat, bebörtönzéseket, később a demokratikus ellenzék megfélemlítését, majd az 1990 januárjában kirobbant "magyar Watergate-ügyet".

Magyarországon "már a rendszerváltás idején is nehézségekbe ütközött az állambiztonság sötét tevékenységének feldolgozása. Úgy hírlik, hogy az akkori parlamenti képviselők négyötöde a fordulat előtt titkosszolgálati tevékenységet folytatott, ötvenen közülük III/III-as besúgói minőségben. Rájuk vonatkozott a politikai fordulat után elfogadott átvilágítási törvény. Ennek módosítása most vált esedékessé" Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati főhadnagyi múltja kapcsán - írta a FAZ tudósítója, hozzátéve: egy egykori osztályvezető szerint a jelenlegi országgyűlési képviselők egyharmadának van titkosszolgálati múltja.