Ágnes
-1 °C
2 °C

Százmilliós hitelek a pártoknál

2003.07.31. 11:14
A Magyar Szocialista Párt (MSZP) 1,2 milliárd forintból, míg a Fidesz - MPP 1,8 milliárdos bevételből gazdálkodhatott a 2002-es évben - derül ki a pártok pénzügyi beszámolóiból. A Magyar Közlönyben közzétett adatok szerint a különbség alapvetően egyetlen tételre vezethető vissza: az Orbán Viktor vezette párt 753 millió forint hitelt vett fel tavaly.
A párt bevételei és kiadásai közötti 503 millió forintos eltérést a 174 millió forintnyi felhalmozott tőkéből, valamint bizonyos kifizetések idei évre való halasztásával oldják meg - tudtuk meg a Fidesz - MPSZ sajtóosztályán. A törlesztések után jelenleg 405 millió forint a jobboldal vezető erejének adósságállománya.

Tárgyi eszközöket értékesítettek

A Fidesz a 750 millió forintos költségvetési támogatás mellett többek között tárgyi eszközök értékesítésével növelte bevételeit.

Hitellel hidalták át

Az MSZP 313 millió forintos tavalyi hiányát hitellel hidalta át - mondta lapunknak Puch László, a párt pénztárnoka. A szocialisták hitelállománya az év elején 351 millió forintra nőtt. Puch szerint további hitelek felvétele nélkül is megvalósítható a párt új székházba való költözése. A szocialisták által elképzelt konstrukcióban az új székházat 10-15 éves tartós bérletbe vennék a beruházótól.

Tagdíj lelkiismereti alapon

A tagdíjakra a pénzügyi beszámolók szerint csak mértékkel támaszkodhattak a pártok: az MSZP-nek 42 millió, míg a Fidesznek 46 millió forint közvetlen bevétele volt a tagoktól - nagyságuk azonban így is meglepő, lévén az, hogy a pénz befolyik-e a kasszába, lényegében a tagok lelkiismeretétől függ.

Az MSZP-ben a százforintos havi tagdíj csak önkéntes alapon megy fel néhány száz forintra. A Fidesznél tavaly 300, idén pedig 500 forint a havi tagdíj, emellett a párt által delegált tisztviselők bruttó tiszteletdíjuk 2 százalékát kötelesek befizetni kiegészítő tagdíjként.

Pártoló tagok

A hívek tavaly magánszemélyként 200 millió forintot adtak a nagyobbik kormányzó erőnek, míg közel 130 milliót a legnagyobb ellenzéki pártnak. Mivel a hatályos törvények szerint 500 ezer forintos összeg felett meg kell nevezni az adományozót, csak elvétve találni ennél nagyobb támogatást. Mindkét párt esetében 4-4 fő vállalta, hogy az értékhatár fölött támogatja a szervezetet, a Fidesznél rajtuk kívül 399-en, míg az MSZP-nél több mint ezren vették ki részüket félmillió forintnál kisebb összeggel a pártfinanszírozásból.