Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Őrző-védő cégek őrizhetik a laktanyákat

2004.01.21. 21:41
Csaknem 3,5 milliárd forintot fordít ebben az évben a honvédelmi tárca a honvédségi ingatlanok őrzésére, amit biztonsági cégekre kívánnak bízni - adta hírül az RTL Klub Híradója. A HM szerint ez olcsóbb megoldás, mintha katonák végeznék ezt a feladatot.
A Honvédelmi Minisztérium az idén a tervek szerint mintegy 3,5 milliárdot forintot fordít majd a katonai objektumok őrzésére, amit biztonsági cégekre bíz - közölte a tárca kommunikációs főigazgatója az MTI-vel szerdán. A tárca szerint így az objektumok, laktanyák őrzése jóval olcsóbban megoldható, mintha azokat katonák őriznék - mondta Matyuc Péter. Az MTI az RTL Klub híradójának információja kapcsán kérdezte a kommunikációs főigazgatót.

Matyuc Péter kifejtette: az őrségben álló katona ez idő alatt nem végez katonai feladatot, nem vesz részt kiképzésen, "nem a hadi tudását gyarapítja". Ezért a tevékenységéért pótlékot is kell kapnia, hiszen 24 órás szolgálatot teljesít, s ezt követően szabadnap is jár, így egy őrnek tulajdonképpen két napi bért kell kifizetni egynapi munkáért.

Emellett a tárcának kell biztosítania az egyenruhát, a fegyvert, az étkezést. Számításaik szerint a katona őrként az összes járulékos költségével együtt kétszer annyiba kerül, mintha az őrzést szolgáltatásként vásárolnák meg - közölte a kommunikációs igazgató.

Matyuc Péter elmondta: a tárcának van egy százszázalékos tulajdonú társasága, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Igazgatóság Rt., amelynek feladata laktanyák őrzése és működtetése. Ez az rt. közbeszerzési pályázaton választja ki azokat a cégeket, amelyek az objektumok őrzését végzik. Tavaly már lebonyolítottak egy pályázatot, s idén újabb várható - tette hozzá. Matyuc Péter közlése szerint jelenleg "több tucatnyi" a honvédség által használt objektumok száma. Hangsúlyozta: a kiemelt objektumokat továbbra is katonák őrzik majd.