Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Több mint 300 millióért utaztathat idén a HM

2004.05.12. 13:11
330 millió forintért rendelt repülőjegyet a Honvédelmi Minisztérium vezetése két magyarországi utazási irodától - adta hírül a HavariaPress szerdán. A Honvédelmi Tárca kommunikációs főigazgatója az Indexnek azt nyilatkozta: ez nem a vezérkarra, hanem a Magyar Hadsereg teljes állományára vonatkozik és ugyanekkora volt a tavalyi keret is.
A HM úti céljai között olyan közkedvelt üdülőparadicsomok is találhatók, mint például Brazília és Egyiptom, amelyek köztudottan nem NATO-tagállamok. A két győztes, svájci illetve magyar tulajdonú utazási iroda olyan nagy nevű vállalkozásokat utasított maga mögé, mint a Malév Rt., vagy az OTP Travel Kft, közölte a Havariapress a 331 milliós utazási kerettel kapcsolatban.

Brazília nincs az úti célok között

"Brazília nem szerepel a honvédelmi tárca útitervei között" - reagált a hírre Matyuc Péter. A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az Indexnek elmondta: a közbeszerzési eljáráson szerzett, kedvezményes árú repülőjegyek nem a vezérkarnak, hanem a Magyar Honvédség teljes állományának hivatalos utazásaira vonatkoznak.

Matyuc Péter elmondása szerint a 331 millió forintos keretösszegből bonyolítják le a külföldi missziókban szolgáló mintegy ezer katona egyszeri hazautaztatását, valamint a különböző NATO-tárgyalásokra és a kétoldalú megbeszélésekre történő utazásokat is. A honvédelmi tárca kommunikációs főigazgatója arra nem tudott pontos választ adni, hogy az említett, egyébként két cég közt megoszló keretösszegért hány repülőjegyet kap a hadsereg.

A jogszabályok értelmében a tárca tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytatott le, melynek eredményeképpen a Chemol Travel Utazási Iroda Kft.-vel bruttó 110 millió forintos, a BTI Hungary Kft.-vel pedig bruttó 221 millió forintos szerződést írt alá - tájékoztatta a HM kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI-t. Elmondása szerint az eljáráson vesztes Malév Rt. jogorvoslati kérelmét a Közbeszerzési Tanács nem tartotta megalapozottnak. "A megkötött szerződések keretszerződések, az említett összegek keretösszegek, tehát tényleges pénzlehívás csak konkrét megrendelés esetén, az adott összegre vonatkozóan történik" - közölte Bocskai István.