Auguszta
-7 °C
0 °C

Gyurcsány! Téged kellene gyógyítani, nem az egészségügyet!

2007.02.18. 14:20
Csaknem tízezren tüntettek vasárnap Hódmezővásárhelyen a helyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet bezárása ellen.

A Szent István téren összegyűlt emberek "Gyurcsány takarodj!", "Gyurcsány! Téged kellene gyógyítani, nem az egészségügyet!", "Egészségre sok ember vár, mi lesz ha a kórház bezár?", "Ha ez a műtét sikerül, a beteg meghal" feliratú transzparenseket tartottak, és zászlókat lobogtattak; a megmozduláson helyi politikusok és lakosok is felszólaltak. A fideszes Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere a demonstráció szónokaként úgy fogalmazott: az összefogás, összekapaszkodás ideje jött el akkor, "amikor a kormány elveszi a pénzünket, iskoláinkat, és most az egészségüket".

Lázár a Rákosi-diktatúra népnyúzó politikájához hasonlította a kormány reformjait. "Olyan országot kínálnak, ahol az ember – különösen a vidéki – nem számít. Olyan országot akarnak, ahol a hatalmon lévők nem az élet lehetőségét, hanem a halál útját kínálják nekünk" – fogalmazott a polgármester. A demonstrációt azért szervezték, mert a 150 éves vásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet jelenlegi 315 aktív kórházi ágyának a miniszteri javaslat szerint 70 százaléka megszűnne.

A javaslat alapján be kellene zárni a fül-orr gégészetet, a szemészetet, a bőrgyógyászatot, az idegosztályt, a vérellátót, a labort, a kórházi gyógyszertárat, a belgyógyászat és a sebészet egy részét. A bezárással 60 ezer ember egészsége és 700 munkahely kerül veszélybe, mutatott rá a politikus. Lázár János nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz és az egészségügyi miniszterhez, amelyben arra kérte őket, hogy vegyenek részt a békés tüntetésen és személyesen mondják el az embereknek, miért van szükség a kórház megszüntetésére. A demonstrálók a beszédek elhangzása után a kórházhoz vonultak, ahol élőláncot alkottak az intézmény körül, miközben azt skandálták: "nem hagyjuk".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!