Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Szekeres Imre

2006.05.31. 10:30

Vegyészmérnök, 1950-ben született Szolnokon. A Veszprémi Vegyipari Egyetem elvégzése után három évig tanársegédként dolgozik a kibernetikai intézetben, onnan viszont politikai pályára lép. Közéleti ambícióit már 19 évesen megalapozta egy MSZMP-tagsággal, 1977-ben a KISZ Veszprém Megyei Bizottságának titkára, 1985-ben az ország egyik legfiatalabb városi tanácselnök-helyettese Veszprémben. 1989-ben az MSZP alapító tagja. Politikai csillagzata 1994 és 1998 között ragyogott fel, akkor a szocialisták frakcióvezetője és alelnöke volt. A választási vereség és feleségének támadott üzleti ügyei miatt az Orbán-kormány idején alámerült. Medgyessy alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, majd sikertelenült aspirált a pártelnöki posztra.

Legfőbb kihívások

  • A pécsi radar megépítése
  • A Grippen vadászrepülők rendszerbe állítása
  • A kommunikációs és közlekedési eszközök modernizálása
  • Az új Központi Honvédkórház átadása

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Sokáig úgy tűnt, hogy Juhász Ferenc marad a miniszter, őrá azonban más feladatok, talán az MSZP vezetése, várnak. Juhász Gyurcsány-hű katona, mindez nem mondható el Szekeresről, aki remek pártszervező, és ha mégis népszerűtlenek lesznek azok a sokat emlegetett reformok, akkor könnyen lehet, hogy az elégedetlenkedő tagság élére állva hirdetné meg a nagy szocialista forradalmat. Honvédelmi miniszterként kevesebb energiája lesz a pártszervezésre, legalábbis ezt reméli Gyurcsány. Egyébként a Honvédelmi miniszteri az egyetlen poszt, ahol Magyarországon 1990 óta még senkit sem váltottak le ciklus közben. A kormányprogramot elnézve most sem lesz megoldhatatlan feladat megbirkózni a kihívásokkal.

Kinek az embere?

Szekeres Imre Kádár János, de leginkább saját maga embere, önálló tényező az MSZP-ben.

Ő mondta

"Hosszú ideje téma volt az MSZP-ben a jelölés, amely reményeim szerint sikertörténet lesz. Mint az egy demokratikus pártban szokás, arra törekedtünk, a tagság minél szélesebb köre mondhasson véleményt, hogy ne néhány vezető döntse el egy zárt, füstös szobában, ki lesz a jelölt." (A HVG körkérdése az államfőjelölésről; HVG 2005/15.)

"Többről van szó. Abból indulunk ki, hogy lassan befejeződik a rendszerváltás átmeneti periódusa. Ez az időszak egyébként már jóval 1989 előtt elkezdődött Magyarországon. Az új kihívás az, hogy definiáljuk, milyen irányba akarja formálni a szocialista párt a jövőben Magyarországot." (HVG-interjú, 1995/08.)  • Vennék
  • Hírek