Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mádl nem tüntetné ki Hornt

2002.07.05. 21:18
Hetvenedik születésnapja alkalmából magas állami kitüntetésre jelöli a kormány Horn Gyula volt miniszterelnököt. Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyanakkor nem ért egyet a szocialista-szabaddemokrata kormány előterjesztésével.
Medgyessy Péter és Mádl Ferenc véleménye eltér Horn Gyula volt kormányfő kitüntetése ügyében - tudta meg az MTI pénteken a köztársasági elnöki hivatal sajtóosztályától.

A tucatnyi nemzetközi kitüntetés után...

Az előterjesztéssel kapcsolatos ellenvetéseiről Mádl Ferenc írásban tájékoztatta Medgyessy Péter kormányfőt, akitől a legutóbbi levelére még nem kapott választ - közölték a köztársasági elnöki hivatal sajtóosztályán.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva mondta el, hogy hetvenedik születésnapja alkalmából magas állami kitüntetésre jelölik Horn Gyula volt miniszterelnököt. A hetven éves Horn Gyula a tucatnál több nemzetközi kitüntetés után érdemes egy magas magyar kitüntetésre is - tette hozzá Gál J. Zoltán, hozzáfűzve.

A kormányszóvivő elmondása szerint Medgyessy Péter kormányfő, Kovács László, az MSZP elnöke, a kormány SZDSZ-es miniszterei és Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénteken egy szerény, meleg hangulatú ünnepségen köszönti Horn Gyulát.

A németek nem felejtenek

Számos európai államférfi - köztük Németország elnöke és kormányfője, Johannes Rau és Gerhard Schröder - táviratban gratulált Horn Gyulának 70. születésnapja alkalmából. A német politikusok biztosították a volt kormányfőt arról, hogy országuk nem felejti el 1989-es személyes hozzájárulását Európa egyesítéséhez, a német megosztottság legyőzéséhez. "Az Ön bátor döntése lehetővé tette a vasfüggöny felszámolását, hozzájárult a hidegháború befejezéséhez és előkészítette az utat a német és az európai egység számára" - írta táviratában Johannes Rau.

A 70 éves Horn Gyuláról a Frankfurter Allgemeine Zeitung "A hidegvágós ember" címmel közölt pénteken születésnapi megemlékezést. Georg Paul Hefty rovatvezető rámutatott: a német származású budapesti proletárfiú pályájának kezdete a kommunista diktatúra megszilárdítását szolgálta, ennek megfelelően kitűnt az 1956-os népfelkelés leverésében. Ugyanakkor a német konzervatív újság felidézte, hogy a rendszerváltást megelőző ideológiai fellazulást külpolitikai síkon Horn tette lehetővé. 1989 tavaszán osztrák kollégájával együtt vágta át a "vasfüggönyt" a szabad és a rab világ határán, majd pár hónappal később bejelentette: az NDK-s menekültek nyugatra távozhatnak Magyarországról. Ezért megkapta a Nemzetközi Károly-díjat, jóllehet a döntést nem ő, hanem Németh Miklós miniszterelnök hozta meg.

Rövidebb méltatást közölt pénteken Hornról a Südeutsche Zeitung is. Michael Frank bécsi tudósító szintén áttekintést adott a szocialista politikus pályafutásáról, megjegyezve, hogy az áprilisi választásokból az MSZP került ki győztesen, s az új kormány élére Medgyessy Péter, Horn egykori pénzügyminisztere került. "Jóllehet már régóta a háttérben van, Horn Gyula még mindig sok szálat tart a kezében" - jegyezte meg a Süddeutsche Zeitung tudósítója.