Erzsébet
1 °C
4 °C

Horn fejét követelik a szocialisták

2008.03.10. 16:53
Komoly szívességet tett Horn Gábor Gyurcsány Ferencnek. A miniszterelnöknek a hétfői frakcióülésen ugyanis népszavazási bizonyítványát kellett volna magyaráznia, ehelyett a honatyák versengve szidták a koalíciós államtitikár vulgaritását.

A referendum éjszakáján ugyanis Horn Gábor (SZDSZ) eleresztette magát a Hír televízió kamerája előtt, s arról beszélt, hogy a választók a „picsába küldték” Gyurcsányt. Ezzel a verbális kilengéssel egyébként szívességet tett a nagyobbik kormánypártnak.

"A szocialisták ráébredtek, hogy Horn testesíti meg mindazt, amit nem szeretnek a szabad demokratákban, akik reformtörekvései miatt most épp ők szívnak" - mondta lapunknak az egyik MSZP-s vezető.

Persze Horn beszólásai nem mennek újdonságszámba. Az egyik képviselő nem véletlenül firtatta azt a frakcióülésen, hogy mit csodálkoznak az SZDSZ-s politikus megnyilvánulásain, hisz ez a gesztus a paraszt Horn Gábor maga.

A legtöbben azonban nem érték be ezzel a megállapítással, az államtitkár fejét követelték a kormányfőtől. Amit egyébként Horn könnyedén megtarthatott volna, legalábbis a frakcióülésen az hangzott el, hogyha a képviselőcsoport gyűlése előtt felajánlotta volna lemondását, akkor most rendben lenne az ügy. A szocialisták ugyanis akkor is valós bocsánatkérésként értékelték volna lépését, ha Gyurcsány végül is nem menti fel.

Most azonban - érvelnek a vehemensebb MSZP-sek - ez nem lenne elegendő, miután a miniszterelnök megtapasztalta a frakció Horn-ellenességét, kénytelen lenne meneszteni az államtitkárt. Csakhogy a higgadtabb hangok szerint ez nem fog megtörténni. Egyrészt Horn vélhetően nem ajánlja fel távozását, másrészt a miniszterelnök beéri egy erőteljes letolással.

A viccesebb kedvű szocialisták pedig egész könnyen veszik a dolgot, már szállóigét kreáltak a "menj a picsába" szóösszetételből, szerintük a jövőben egy vitát majd azzal lehet lezárni, hogy: akkor a "Horn gábori opciót" tudom felajánlani neked.

Ami a frakcióülés eredeti célját, a népszavazási eredmények megvitatását illeti, a frakció higgadtan vette tudomásul a helyzetet. A képviselők inkább amiatt aggódtak, miként magyarázzák meg a helyi erőknek a magas részvételi arányt. Ugyanis mindenkit arra készítettek fel, hogy mintegy 2-2,5 millió ember megy el szavazni. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a március végén tartandó pártértekezlet tematikája nem változik, azaz a népszavazást továbbra is a múlt részeként kezelik, és a gyurcsányi új politika megvalósítására koncentrálnak.

Azért a referendum nagyobb hangsúlyt kap, elsősorban azt próbálják feltérképezni, miként alakult a mintegy 3,2 millió igennel szavazó motivációja. Erre a kérdésre gyorsválasza azért már most is akad a szocialista honatyáknak. Szerintük 2-2,2 millió ember Fidesz-hívőként akkor is az igent ikszelte volna be, ha Orbán arra kéri a népét, hogy fizessen valamit. Mintegy 500 ezer másik szavazó a bizonytalanok közül protestvokssal akarta büntetni a kormányt, 700 ezren pedig tényleg spórolni akartak.

Horn beszólása miatt mindenesetre Kóka János szájából sem fogadják el olyan simán, hogy a választás éjszakáján lényegében a liberálisoknak tudta be az összes nem szavazatot. Az SZDSZ elnökének állítása miatt már az is felmerült, hogy a szocialisták maguk gyűjtik össze a várható őszi népszavazásra a koalíciós társ állításait a több-biztosítós rendszerről, hogy időben tisztázhassák, akkor kit fognak leszavazni a szavazók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?