Emma
5 °C
10 °C

Horn fejét követelik a szocialisták

2008.03.10. 16:53
Komoly szívességet tett Horn Gábor Gyurcsány Ferencnek. A miniszterelnöknek a hétfői frakcióülésen ugyanis népszavazási bizonyítványát kellett volna magyaráznia, ehelyett a honatyák versengve szidták a koalíciós államtitikár vulgaritását.

A referendum éjszakáján ugyanis Horn Gábor (SZDSZ) eleresztette magát a Hír televízió kamerája előtt, s arról beszélt, hogy a választók a „picsába küldték” Gyurcsányt. Ezzel a verbális kilengéssel egyébként szívességet tett a nagyobbik kormánypártnak.

"A szocialisták ráébredtek, hogy Horn testesíti meg mindazt, amit nem szeretnek a szabad demokratákban, akik reformtörekvései miatt most épp ők szívnak" - mondta lapunknak az egyik MSZP-s vezető.

Persze Horn beszólásai nem mennek újdonságszámba. Az egyik képviselő nem véletlenül firtatta azt a frakcióülésen, hogy mit csodálkoznak az SZDSZ-s politikus megnyilvánulásain, hisz ez a gesztus a paraszt Horn Gábor maga.

A legtöbben azonban nem érték be ezzel a megállapítással, az államtitkár fejét követelték a kormányfőtől. Amit egyébként Horn könnyedén megtarthatott volna, legalábbis a frakcióülésen az hangzott el, hogyha a képviselőcsoport gyűlése előtt felajánlotta volna lemondását, akkor most rendben lenne az ügy. A szocialisták ugyanis akkor is valós bocsánatkérésként értékelték volna lépését, ha Gyurcsány végül is nem menti fel.

Most azonban - érvelnek a vehemensebb MSZP-sek - ez nem lenne elegendő, miután a miniszterelnök megtapasztalta a frakció Horn-ellenességét, kénytelen lenne meneszteni az államtitkárt. Csakhogy a higgadtabb hangok szerint ez nem fog megtörténni. Egyrészt Horn vélhetően nem ajánlja fel távozását, másrészt a miniszterelnök beéri egy erőteljes letolással.

A viccesebb kedvű szocialisták pedig egész könnyen veszik a dolgot, már szállóigét kreáltak a "menj a picsába" szóösszetételből, szerintük a jövőben egy vitát majd azzal lehet lezárni, hogy: akkor a "Horn gábori opciót" tudom felajánlani neked.

Ami a frakcióülés eredeti célját, a népszavazási eredmények megvitatását illeti, a frakció higgadtan vette tudomásul a helyzetet. A képviselők inkább amiatt aggódtak, miként magyarázzák meg a helyi erőknek a magas részvételi arányt. Ugyanis mindenkit arra készítettek fel, hogy mintegy 2-2,5 millió ember megy el szavazni. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a március végén tartandó pártértekezlet tematikája nem változik, azaz a népszavazást továbbra is a múlt részeként kezelik, és a gyurcsányi új politika megvalósítására koncentrálnak.

Azért a referendum nagyobb hangsúlyt kap, elsősorban azt próbálják feltérképezni, miként alakult a mintegy 3,2 millió igennel szavazó motivációja. Erre a kérdésre gyorsválasza azért már most is akad a szocialista honatyáknak. Szerintük 2-2,2 millió ember Fidesz-hívőként akkor is az igent ikszelte volna be, ha Orbán arra kéri a népét, hogy fizessen valamit. Mintegy 500 ezer másik szavazó a bizonytalanok közül protestvokssal akarta büntetni a kormányt, 700 ezren pedig tényleg spórolni akartak.

Horn beszólása miatt mindenesetre Kóka János szájából sem fogadják el olyan simán, hogy a választás éjszakáján lényegében a liberálisoknak tudta be az összes nem szavazatot. Az SZDSZ elnökének állítása miatt már az is felmerült, hogy a szocialisták maguk gyűjtik össze a várható őszi népszavazásra a koalíciós társ állításait a több-biztosítós rendszerről, hogy időben tisztázhassák, akkor kit fognak leszavazni a szavazók.