Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az SZDSZ nem ért egyet Gyurcsány nyugdíjprogramjával

2005.10.03. 19:33
Gyurcsány Ferenc személyes programjának nevezte az ötéves nyugdíjprogramot Horn Gábor. A koalíciós egyeztetésekért felelős szabaddemokrata ügyvivő szerint a program nem kormányálláspont, az SZDSZ pedig az euró bevezetése érdekében éppenséggel szigorítana a költségvetésen.

Nem kormányálláspont, csak egyéni javaslat az ötéves nyugdíjkorrekciós program, jelentette ki hétfőn Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. "Ez az MSZP, illetve az MSZP egyik vezető politikusának javaslata, amihez ha kikérik a véleményünket, nyilván el fogjuk mondani, de ez nem egy közös kormányzati álláspont, semmiképpen nem lehet kormány álláspontnak mondani" - ismételte meg többször is.

A nyugdíjak alakulása függ az inflációtól és a bérek alakulásától is, "tehát nem nagyon látjuk értelmét egy 5 éves nyugdíjprognózisnak", mondta Horn, aki szerint természetes, hogy a választások előtt a prátok hosszútávú prgramokat hirdetnek.

"Az a kérésünk minden párthoz, így az MSZP-hez is, és a kormányfőhöz is, mint az MSZP egyik meghatározó politikusához, hogy az ígéretek mellé tessenek mondani költségeket" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a költségvetési egyensúly fontos prioritás.

"Mi például, ellentétben az MSZP-től hétvégén eléhangzottakkal, nem tennénk le a 2010-es euró bevezetésről, ennek megfelelően egy szigorú költségvetésben gondolkodunk az elkövetkező időszakban is", mondta Horn.

A miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy januárban öt évre szóló, nyolc lépésből álló nyugdíjkorrekciós program kezdődik. A terv szerint mintegy 2,6 millió nyugdíjas évi nyugdíja átlagosan 51 ezer forinttal nő.

A program öt év alatt több mint 130 milliárd forint többlet nyugdíjemelést jelent. A változtatásokat újságírók előtt ismertető Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy az Idősügyi Tanács egyhangú támogatással hagyta jóvá.