Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem értik a demokráciát a magyar középiskolások

2006.01.30. 17:36
Nem tartják a demokrácia alapvető feltételének a többpártrendszert és gondot okoz a kormánypárt és az ellenzék fogalmának értelmezése is a magyar középiskolásoknak. A cigányságot nagy arányban elutasítják.

Különös elképzelései vannak a magyar középiskolásoknak a demokráciáról, derült ki az ELTE társadalom-tudományi karának felméréséből. A középiskolások többsége nem tartja a demokrácia alapvető feltételének a többpártrendszert, az egyesülési szabadságot vagy a kisebbségi jogok érvényesülését. Inkább a magánélet tiszteletben tartását tartják fontosnak, derült ki a kutatásból.

A középiskolásokat könnyű zavarba hozni olyan kifejezésekkel, hogy "kormánypárt", "ellenzék", "parlamenten kívüli párt". Azt azért a válaszadók hetven százaléka eltalálta, hogy az MSZP van kormányon, 66 százalékuk meg azt is tudta, hogy a Fidesz ellenzéki párt.

Murányi István, ugyancsak a kutatásban részt vevő szociológus elmondta, hogy a diákok által leginkább elutasított kisebbség a cigányság. A szakiskolások kisebb arányban elutasítóak a romákkal szemben, mint a gimnazisták, vagy a szakközépiskolások.

E mögött az lehet, hogy a szakiskolások személyes kapcsolatban állhatnak romákkal, barátaik, osztálytársaik is lehetnek a népcsorpotból.

Az Iskola és társadalom című középiskolai kutatás során, tavaly október és december között Budapest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen hétezer diákot kérdeztek meg. A kutatók az országosan nem reprezentatív vizsgálat elsődleges adatairól számoltak be, az adatbázisba még nem kerültek be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adatok.