Natália
1 °C
7 °C

'Hullarablás' a fővárosban?

2000.10.04. 14:38
Néhány hónapos jelenség, hogy a fővárosban lakáson vagy közterületen elhalálozottakat magán halottszállítók viszik el anélkül, hogy a szállítás végcéljáról tájékoztatnák a hozzátartozókat. A rokonok felocsúdva a tragédia okozta sokkból a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-hez (BTI) fordulnak, azonban az intézet munkatársai nem tudnak segíteni - hangzott el a cég mai sajtótájékoztatóján. A BTI hosszas nyomozás után kiderítette, hogy az elveszettnek tűnt halottak többnyire a Bajcsy-Zsilinszky Kórház hűtőtárolójába kerülnek.
Mint az a BTI mai sajtótájékoztatóján elhangzott, ez a ,,hullarablásra" emlékeztető eljárás azon túl, hogy a lakosság megtévesztésével, a cég hírnevének lejáratásával jár, nem túl humánus, mivel a rokonoktól azonnal, a helyszínen kérik el a szállítás árát (8.200 Ft). Hogy a magánszállítók miképpen jutnak a címekhez, már megint más kérdés. Felmerült a gyanú, hogy a halotti bizonyítványt kiállító orvosok értesítik először - feltehetően nem ingyen - a vállalkozókat, s csak ezután a BTI-t. Az intézet ezért együttműködési megállapodást szorgalmaz az Orvosi Kamarával csakúgy, mint azt tették a rendőrséggel is, a közterületen, baleset vagy bűncselekmény következtében elhunytak esetében.

,,Lakosságbarát" szolgáltatás

Halottak napja
Az idei halottak napi megemlékezésekre a fővárosi temetőkbe több millió látogatót vár a Temetkezési Intézet. Az előző évekkel ellentétben a Fiumei úti Sírkert és az Újköztemető kivételével október 31-én és november 1-jén a temetőkben tilos a gépkocsiforgalom, ami alól - egy-két hete született ombudsmani ajánlást figyelembe véve - csak a hitelt érdemlően, igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak esetében tesznek kivételt. A temető látogatásával, nyitvatartási rendjével kapcsolatban bővebben információ a www.btirt.hu címen található.
A cég egyébiránt nem a versenyhelyzet ellen, hanem a tisztességtelen piaci magatartás ellen emelte fel a hangját. Mint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló cég október elsejével kinevezett új vezérigazgatója, Simóka Kálmánné elmondta, az intézet a lakosságbarát szolgáltatás további fejlesztésével szeretné felvenni a harcot a konkurenciával.

Mivel a BTI sajtótájékoztatóján nem nevezték meg a ,,hullarablással" vádolt céget vagy cégekeket, megkerestük az egyik legnagyobb budapesti temetkezési szolgáltatót, a Segítő Kéz Kft-t. A kft. igazgatója, Angelotti Zsuzsanna felháborodását fejezte ki a vádakkal kapcsolatban. Mint elmondta, a Temetkezési Intézet mindent megpróbál annak érdekében, hogy monopolhelyzetét kihasználja, a magánvállalkozókat tönkretegye. Szerinte egyetlen magánzónak sem érdeke, hogy ne adjon tájékoztatást a hozzátartozóknak arról, hogy hová szállítja halottukat, az pedig, hogy mikor számítja fel a szállítási díjat az elhunyt rokonaival történő közös megegyezésen alapul.

Angelotti Zsuzsanna véleménye szerint a tisztességtelen piaci magatartás jóval inkább jellemzi a BTI-t, mint a magánvállalkozókat, s ez ügyben több cég többször próbálkozott már a Gazdasági Versenyhivatalnál ennek megállapítására. Előfordult néhányszor, hogy a monopol céget pénzbüntetésre ítélték, azonban a ,,feljelentő" magánvállalkozó furcsa módon rövid időn belül fel kellett adja vállalkozását.

Vidéken temetnek a szegényebbek

A BTI sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az ISO9002 minősítésű intézetben augusztusig 15120 temetés történt, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest csaknem ezerrel kevesebb. Ez azonban nemcsak a halálozási statisztika javulásával, hanem azzal is magyarázható, hogy a megnőtt költségek miatt a szegényebbek sok esetben vidékre viszik eltemettetni halottaikat. Szintén a költségek emelkedésével magyarázható az a tendencia, hogy a hagyományos, koporsós temetés (átlagosan 150.000 Ft) helyett egyre többen választják a hamvasztást (átlagosan 100.000 Ft), aminél már csak a szórásos temetés olcsóbb (átlagosan 70.000 Ft).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?