Vilhelmina
11 °C
28 °C

'Hullarablás' a fővárosban?

2000.10.04. 14:38
Néhány hónapos jelenség, hogy a fővárosban lakáson vagy közterületen elhalálozottakat magán halottszállítók viszik el anélkül, hogy a szállítás végcéljáról tájékoztatnák a hozzátartozókat. A rokonok felocsúdva a tragédia okozta sokkból a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-hez (BTI) fordulnak, azonban az intézet munkatársai nem tudnak segíteni - hangzott el a cég mai sajtótájékoztatóján. A BTI hosszas nyomozás után kiderítette, hogy az elveszettnek tűnt halottak többnyire a Bajcsy-Zsilinszky Kórház hűtőtárolójába kerülnek.
Mint az a BTI mai sajtótájékoztatóján elhangzott, ez a ,,hullarablásra" emlékeztető eljárás azon túl, hogy a lakosság megtévesztésével, a cég hírnevének lejáratásával jár, nem túl humánus, mivel a rokonoktól azonnal, a helyszínen kérik el a szállítás árát (8.200 Ft). Hogy a magánszállítók miképpen jutnak a címekhez, már megint más kérdés. Felmerült a gyanú, hogy a halotti bizonyítványt kiállító orvosok értesítik először - feltehetően nem ingyen - a vállalkozókat, s csak ezután a BTI-t. Az intézet ezért együttműködési megállapodást szorgalmaz az Orvosi Kamarával csakúgy, mint azt tették a rendőrséggel is, a közterületen, baleset vagy bűncselekmény következtében elhunytak esetében.

,,Lakosságbarát" szolgáltatás

Halottak napja
Az idei halottak napi megemlékezésekre a fővárosi temetőkbe több millió látogatót vár a Temetkezési Intézet. Az előző évekkel ellentétben a Fiumei úti Sírkert és az Újköztemető kivételével október 31-én és november 1-jén a temetőkben tilos a gépkocsiforgalom, ami alól - egy-két hete született ombudsmani ajánlást figyelembe véve - csak a hitelt érdemlően, igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak esetében tesznek kivételt. A temető látogatásával, nyitvatartási rendjével kapcsolatban bővebben információ a www.btirt.hu címen található.
A cég egyébiránt nem a versenyhelyzet ellen, hanem a tisztességtelen piaci magatartás ellen emelte fel a hangját. Mint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló cég október elsejével kinevezett új vezérigazgatója, Simóka Kálmánné elmondta, az intézet a lakosságbarát szolgáltatás további fejlesztésével szeretné felvenni a harcot a konkurenciával.

Mivel a BTI sajtótájékoztatóján nem nevezték meg a ,,hullarablással" vádolt céget vagy cégekeket, megkerestük az egyik legnagyobb budapesti temetkezési szolgáltatót, a Segítő Kéz Kft-t. A kft. igazgatója, Angelotti Zsuzsanna felháborodását fejezte ki a vádakkal kapcsolatban. Mint elmondta, a Temetkezési Intézet mindent megpróbál annak érdekében, hogy monopolhelyzetét kihasználja, a magánvállalkozókat tönkretegye. Szerinte egyetlen magánzónak sem érdeke, hogy ne adjon tájékoztatást a hozzátartozóknak arról, hogy hová szállítja halottukat, az pedig, hogy mikor számítja fel a szállítási díjat az elhunyt rokonaival történő közös megegyezésen alapul.

Angelotti Zsuzsanna véleménye szerint a tisztességtelen piaci magatartás jóval inkább jellemzi a BTI-t, mint a magánvállalkozókat, s ez ügyben több cég többször próbálkozott már a Gazdasági Versenyhivatalnál ennek megállapítására. Előfordult néhányszor, hogy a monopol céget pénzbüntetésre ítélték, azonban a ,,feljelentő" magánvállalkozó furcsa módon rövid időn belül fel kellett adja vállalkozását.

Vidéken temetnek a szegényebbek

A BTI sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az ISO9002 minősítésű intézetben augusztusig 15120 temetés történt, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest csaknem ezerrel kevesebb. Ez azonban nemcsak a halálozási statisztika javulásával, hanem azzal is magyarázható, hogy a megnőtt költségek miatt a szegényebbek sok esetben vidékre viszik eltemettetni halottaikat. Szintén a költségek emelkedésével magyarázható az a tendencia, hogy a hagyományos, koporsós temetés (átlagosan 150.000 Ft) helyett egyre többen választják a hamvasztást (átlagosan 100.000 Ft), aminél már csak a szórásos temetés olcsóbb (átlagosan 70.000 Ft).