Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hungaristák toboroznak Budapesten

2004.08.31. 12:43
Nem indul büntetőeljárás a budapesti Nagykörúton elhelyezett plakátok ügyében. A Magyar Jövő Csoport vezetője a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hungarista szervezetük Szálasi tanításait követi. Az FKF már levakarta a plakátokat. A mozgalom vezetője Bácsfi Diána, egy 26 éves filozófushallgató.
Nyilaskereszthez hasonlító formával "díszített" plakátok jelentek meg hétfőre virradóra Budapesten, a Nagykörúton, az Oktogontól a Jászai Mari térig. A magát Magyar Jövő Csoportnak hirdető szervezet Szálasi Ferenc, a háborús bűnösként 1946-ban kivégzett nyilas "nemzetvezető" jelszavát hirdette: "Kitartás!" Utána a közlés: "Jövünk!" A plakáton egy zöld nyilaskereszttel díszített árpádsávos zászló, illetve egy kalapácsos ember kontúrja volt látható.

A plakáton mobiltelefonszám és egy URL igazítja útba a csoport iránt érdeklődőket. A Szálasi arcképével díszített honlapon a Kitartás! Éljen Szálasi! köszöntések mellett többek között ilyenek olvashatók: "[...]a Magyar Jövő Csoport kibontotta zászlaját [...], hogy fanatikus, ideológiailag vegytiszta és egyedül Nemzetvezetőnk filozófiai tanításait valló szervezetté válva folytathassa a Hungarista Mozgalom világalakító küzdelmét, melynek végcéljában a Pax Hungarica valóságában megteremtett Hungarista Munkaállam áll."

Feljelentés nem érkezett, de a rendőrség hivatalból vizsgálta az esetet, és azt állapította meg, hogy nem önkényuralmi jelképet, nyilaskeresztet ábrázolnak a plakátok - közölte kedden a BRFK sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére. A rendőrség tehát nem indít büntetőeljárást a budapesti Nagykörúton elhelyezett plakátok ügyében.

Filozóf, költő

Forrás: Demokrata
A plakátok felelős kiadójának - a Magyar Jövő Csoportnak - a vezetője a 26 éves filozófushallgató, Bácsfi Diána. Verseit, tanulmányait korábban több rangos folyóirat is közölte, egyetemi tanárai tehetséges kutatóként ajánlottak a Fiatal Írók Szövetsége FISZ könyvsorozat-szerkesztői figyelmébe.

Tiltott jelkép-e?

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hétfőn délután eltávolította a Szent István körútról a nyilaskeresztes plakátokat. A plakáton látható nyilaskereszt színe, formája eltér az eredetitől, így nem biztos, hogy alkalmazható rá az önkényuralmi jelképek tilalmáról szóló törvény.

A büntető törvénykönyv önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó paragrafusa szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

A törvény kommentárja szerint "a jelkép valamely eszmének, személynek, vagy eseménynek jelvénnyel, vagy képpel való megjelölése, melynek az a rendeltetése, hogy a jel és a megjelölt eszmék, személyek, vagy események közös vonásaik révén egymással kapcsolatba hozhatók legyenek. A jelképek megjelenéséhez, észleléséhez éppen ezért mindig valamilyen tudati, érzelmi kapcsolat fűződik".