Ágnes
-1 °C
2 °C

Ügynök a parlamentben

2006.02.06. 12:50

A választási kampány jegyében eltelt hétfői parlamenti ülés sem múlt el ígéret nélkül. Gyurcsány Ferenc elutasította ugyan Orbán Viktornak az évértékelőn felvetett, a tb-járulék tíz százalékos csökkentésére tett javaslatát, viszont meghirdette a Start Plusz és a Start Extra programot.

A két program a a gyesről, gyedről visszatérők, a tartósan munkanélküliek, valamint az ötven év felettiek és a hátrányos helyzetű településen élők elhelyezkedését segítené.

Áder Jánost, a Fidesz vezérszónokát nem hatották meg a miniszterelnök szavai. A Start Extra szerinte visszalépést jelent a most hatályos szabályozáshoz képest. Áder János kitartott Orbán javaslata mellett, és arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy fontolja meg a Fidesz elnökének javaslatát.

A parlamenti vitáról nemcsak a tudósítónk, hanem a filmrendezőnek álcázott Vombat ügynök is jelentett. Az állambiztonságnak továbbítottuk jelentéseinek érdemi részét, Gusztos Péter például zsarolható, Szanyi Tiborra egy nagy kézfejű nőnemű ügynököt kellene állítani, Tölgyessy Péter lecserélte a harmadik köztársaság megalapozásában oly nagy szerepet játszó pulóverét.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A napirend előtti felszólalások sorát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg, a biztonságról és a felelősségvállalásról beszél. Az MSZP-s Podolák György A politika és a tények, az MDF-es Csapody Miklós Ügynökök és listák, az SZDSZ-es Fodor Gábor Vallás és sajtószabadság címmel beszél. „Lehetőségek az otthonteremtés támogatására” – ez a fideszes Varga Mihály napirend előtti hozzászólásának címe.
 • A választók örülnek is, meg nem is, hogy kampány van, mondta Gyurcsány Ferenc a napirend előtti felszólalásában. A miniszterelnök szerint úgy lehet segíteni a választóknak, ha „lejjebb megyünk a jelszavak világánál”. El kell indítani a nagy reformokat, földet kell osztani, szerinte ez a helyes út. Egy ország akkor élhet nyugalomban, ha egy országban aki akar, az tud dolgozni.
 • Az ellenzék és a kormánypártok közti vitáról Gyurcsány elmondta: 2000 második felétől elkezdett csökkenni a foglalkoztatás, viszont 2003 elején növekedni kezdett. „Hetvenhatezren dolgoznak ma, többen, mint 2002-ben” –. A kormányfő felsorolta a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány lépéseit a munkanélküliség leszorítására. „Balgaság lenne elégedettnek lenni” – mondta, mert addig nem lehet a kormány elégedett, amíg egyetlen ember van, aki munkát keres.
 • Jó napot, jó szurkolást, kedves választópolgárok!

  A tartótisztemmel való egyeztetés alapján a mai napon az Indexnek is le fogom cc-zni a jelentéseimet. Hogy milyen jelentéseket? Elég legyen annyi, hogy a Szerv nem oszlott fel, csak még mélyebb titoktartásba vonult az elmúlt 16 évben. Maradtunk néhányan, akik továbbra is jelentenek, szerencsére. A mai feladatom a Parlament hangulatának feltérképezése. A tökéletes mimikri kedvéért filmrendezőnek öltözve vegyültem el kollégáim között.

 • A miniszterelnök a Fidesz TB-csökkentő javaslatáról is beszélt, Orbán Viktor az évértékelőn jelentette be, hogy 29-ről 19 százalékra csökkentené ezt a járulékot. Gyurcsány szerint, ha mindenkinek egyformán adnának kedvezményt, akkor sok helyen a munkáltatónak és a tulajdonosnak növekszik az eredménye, vagy még több külföldi munkavállalót alkalmaznak. Sok munkahely ugyanakkor nem keletkezik ettől, mert „több gázóraleolvasóra” vagy „több postásra” nem lesz szükség. Gyurcsány szerint a TB-csökkentést a nyugdíjasok pénzéből finanszíroznák.
 • Már a parlament VI.-os kapuja előtt megtörtént az első megfigyelési aktus: Orosz "Ruszki" Sándort (MSZP) észleltem, amint mély beszélgetésbe merülve ballagott Puch "Steyr" László ex-MSZP-pénztárnok mellett. Egy szót értettem: "bokorugró". További intézkedést kérek!
 • Az ülésterembe lépve nem kerülte el a figyelmemet, hogy Kiss "Blendi" Péter a jobb szemével jeleket adott a túlszűkített zakójában fuldokló Gyurcsány "Nábob" Ferenc miniszterelnöknek. Talán arra utalt, hogy Baráth "Haver" Etele mégis megkapta a kertész szerepét egy új angol humoros tévésorozatban? A látványosan dekoncetrált "Nábob" ezután napirend előtti szónoklatba kezdett. Az első tíz percben mesterien konspirált: bár mozgatta a száját, mondani nem mondott semmit, a bal kezével viszont egy képzeletbeli diszkoszt buzerált. Lehet, hogy ez azt jelenti, a magyar baloldal nyit a nehézatléták felé? Kérem az információ ellenőrzését!
 • Szeptembertől decemberig a pályakezdő munkanélküliek száma csökkent, mondta a kormányfő, aki szerint úgy lehetett ezt elérni, hogy csak a pályakezdőket foglalkoztatóknak adnak járulékkedvezményt. A miniszterelnök bevezetné a Start Plusz programot a gyesről, gyedről visszatértek újrafoglalkoztatásra. Az ő terheiket 33,5 százalékról 15 százalékra csökkentené. A programot a tartósan munkanélkülivé válókra is kiterjesztenék. A kedvezményt csak azok kapják, akik foglalkoztatnak. Az ötven feletti tartós munkanélkülieknek „még egy csomagot” csinálnak. Ez lesz a Start Plusz Extra. A tb-teher nekik nulla százalékos lesz.
 • A negyvennyolc hátrányos helyzetű kistérségben és más hátrányos helyzetű térségekben – az ország harmadán – az első évben szintén nem kell fizetni tb-járulékot, a második évben is csak kevesebbet, mint a fejlettebb térségekben.
 • Üres Orbán Viktor és sok fideszes nagyágyú széke a parlamentben. Sehol nem látjuk például a Fidesz magyar hangját, Révész Máriuszt, de a választmányi elnök Kövér László is hiányzik.
 • „Magyarország talán legsúlyosabb problémájáról, a munkahelyteremtésről beszélt – mondta Áder János Gyurcsány Ferenc felszólalására adott válaszában. – Időszerű is volt erről beszélni hatvan nappal a választások előtt.” A frakcióvezető felidézte a négyszázezer munkahelyről szóló 2002-es MSZP-s ígéreteket. Áder szerint Gyurcsány kormányzása alatt hatvanezerrel csökkent a munkahelyek száma. A fideszes járulékcsökkentő javaslatról elmondta: 1999-ben 39 százalékról 29 százalékra csökkentették a járulékot, semmilyen veszélyt nem jelentett, viszont létrejött kétszázezer új munkahely.

 • A parlament folyosóin az országos listáról lemaradt, illetve a várakozáshoz képest méltatlanabb listás helyet kapott MSZP-s képviselőket kérdeztünk, miként élik meg mellőzöttségüket. Volt, aki rezignáltan csak annyit közölt, hogy valószínűleg a következő, 2010-es választáson számítanak rá. Az, hogy lemaradt a listáról egy jelzés számára, jobban kell teljesítenie. Ezután hozzátette, hogy valószínűleg túl radikálisnak találták. Az Index viszont nem emlékezett a képviselő radikális kirohanásaira, amit szóvá is tettük, mire az a válasz érkezett, hogy "lojális vagyok a párthoz". Egy vezető - a főpolgármesteri posztra aspiráló - fővárosi politikust arról faggattunk, minek köszönhető, hogy több budapesti politikus is megelőzte az országos listán, amire csak legyintett, majd tovább haladva, a válla felett még visszaszólt: "így döntöttek a nagyok".
 • Simon Gábor frakcióvezető-helyettes bejelentette: a szocialista párt támogatja Gyurcsány Ferenc javaslatait.
 • Orbán Viktor elnök hétfőn nem vesz részt a parlamenti munkában, így a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetőjére, Áder Jánosra hárul a feladat, hogy számonkérje a kormányt. Deutsch-Für Tamás is kivette a részét a munkából. Tudósítónk kihallgatta, amint a nyakkendő nélkül, kigombolt sárga ingben és sötétkék öltönyben a folyosón fel s alá sétáló képviselő telefonon utasításokat ad. Úgy hallatszott, hogy Deutsch-Für Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalására akar radikális választ valakiktől.
 • Herényi Károly helyénvalónak tartja, hogy végre nem lózungok hangoznak el a parlamentben, hanem érdemi dolgok. Az MDF-es szónok a munkanélküliséget nem okként, hanem következményként fogja fel, ezért az okokon kíván változtatni, emiatt fejlesztené a hazai kis- és középvállalkozásokat.
 • Horváth Csaba, II. kerületi szocialista képviselőt faggattuk a folyosón, hogy miért nem került fel a szocialisták országos listájára. Horváth szerint egyszerű a magyarázat: nem akart felkerülni, egyéniben a volt MDF-es Balsai Istvánnal szemben indul, ésa 8. helyet kapta a fővárosi listán; halmozni a jelöléseket, nem az ő stílusa. Mondatai közben felfigyeltünk rá, hogy Horváth Csaba valahogyan kisebbnek tűnik. Mi történt?, kérdeztük, mire a budai polgármester elárulta, hogy a kampányra készült képeken felfedezte: négy év alatt nyolcat öregedett, ezért edzeni kezdte a testét, és a táplálkozásra is odafigyel, így lefogyott.
 • Az SZDSZ frakcióvezetője, miután leelnökurazta Szili Katalint, érdemi ügynek nevezte a foglalkoztatottságot, bár „aki kívülről nézte, továbbra sem jutott közelebb az igazsághoz”. Kuncze Gábor szerint a munkahelyeket nem a kormány teremti, legfeljebb olyan körülményeket teremt, hogy több munkahely jöhessen létre. Kuncze szerint megvalósíthatatlan a Fidesz által javasolt járulékcsökkentés.
 • Éppen Herényi „Mogyoró” Károly MDF-es frakcióvezető kezdett beszélni – frakciótársai olyan elánnal ütötték mögötte a pártot, hogy úgysem lehetett hallani a szavait – amikor kimentem a folyosóra, felmérni a hangulatot. Az első megállapításom az volt, hogy Mátrai „Bükkszentkereszt” Márta frizurájának térfogata elérte a fél köbmétert, ami statikailag csak úgy lehetséges, ha a belsejében rádió adóvevőt helyeztek el. Ez megmagyarázná a politikus asszony védjegynek számító savanyú arckifejezését. További priorálás szükséges!
 • A miniszterelnöki nem hiszi, hogy a politika olyan mint a mosópor és ugyanúgy kell reklámozni. Szerinte az a dolga, hogy árnyaltan fogalmazzon, ezért aztán hiába kiabálnak be neki az ellenzéki képviselők.

  Áder folytatta a hagyományokat, amikor nem tényeket sorolt, hanem egyoldalú állításokat. A tényeket Kuncze Gábor sorolta fel - közölte a miniszterelnök, majd folytatta az elhúzódó számháborút növekedésről, foglalkoztatásról, munkanélküliekről.

 • Tényleg egy gerelyt adott volna át Áder "Kádár" János frakcióvezető „Bükkszentkereszt”-nek? És ha igen, ez hogyan függ össze "Nábob" képzeletbeli diszkosz-simogatásával? És hová rejtette a gerelyt "Bükkszentkereszt"? Csak nem nagykoalíció van kialakulóban? Követem a folyosóra "Bükkszentkereszt"-et. A célpont rövid, konspirált követés után eltűnik. Viszont belebotlok a büfébe, ahol rövid szemlélődés után titkos kódokat fedezek fel a pulton felhalmozott déligyümölcsökön. Pozitív egész számok, 65-től 90-ig. Egy közelben kódorgó zsurnaliszta szerint darabonként vannak felárazva, de én ezt nem hiszem. Azonnali priorálást kérek!
 • Folyosói turném megfigyelése, hogy a jelenléti ív szerint egyetlen EP-képviselő sincs jelen. Baguette-leértékelés Strasbourgban? Kérem a hírszerzés együttműködését!
 • Vombat tmb. ismét jelentkezik. A folyosón váratlan ajánlatot kaptam egy hatrészes tévésorozatra. Dekonspirálódtam volna? Sürgős ellenőrzést kérek! A folyosót egyébként egyetlen téma tartja lázban, az állítólag 24-én rendezendő jótékonysági divatbemutató, fellép Pelczné (Fidesz), Vadai Ágnes (MSZP) és a fékezhetetlen sörényű Deutsch-Für Tamás. Na de ki lesz a baloldal dzsigolója?
 • Az MSZP frakcióvezető-helyettese nem kampányol, felszólalását mégis a Fidesz képviselőivel kezdi, akik óriásplakátokon hirdetik a közelgő nemzethalált. De ez szerinte nincsen így, a közelmúltban megjelent felmérések ugyanis a kormány iránti hatalmas bizalmat hirdetik. A képviselő papírból beszél minimális inflációról, száguldó gazdaságról, a kormány kiváló gazdaságpolitikájáról. A felmérésekben a nemzethalál opcióként nem szerepel. A Széchenyi-terv összes lépése eltöpörödik.
 • A miniszter Podolák Györggyel egyetértő válaszát nem közvetítjük. A képviselők elszivárgása az ülést vezető Szili Katalint is zavarja.

 • Információink szerint az MSZP nem foglalkozik újra az ügynök-üggyel. Legalábbis a hétfői frakcióülésen nem szerepelt a napirenden a kérdés.
 • Az MDF illetékese ügynöközik. Úgy látja, célzottan kerülnek elő ismét ügynökügyek, amiket a politika felhasznál a maga módján. Ezt a problémát szerinte egy módon lehet megoldani: hozzák nyilvánosságra a listákat! A képviselő úgy véli, nem csak azok felelnek, akik végrehajtották az utasításokat, jelentettek, vagy beszerveztek, hanem az '57 és '90 közötti politikai vezetők, az MSZMP akkori vezetői is.
 • Az igazságügyminiszter is úgy látja, a rendszer szivárog, de ezt a problémát 1990 óta számtalanszor meg lehetett volna oldani. Ám a problémát megoldani csak alkotmányos keretek között lehet, ám 2005-ben az ellenzék megakadályozta az alkotmány módosítását, így marad a szivárgás.
 • Az SZDSZ képviselője a Mohamed-karikatúrák körüli hisztériát választotta felszólalása témájául. Síkra szállt a sajtó- és a vallásszabadság mellett. Még a muzulmánokkal szemben is vallási türelem van Magyarországon. És sajtószabadság is van, még akkor is, ha néhány évvel ezelőtt Torgyán József a parlamentben követelte az Új Hölgyfutár betiltásását, és a parlamentben vitatkoztak Hermann Nitsch Jézusos kiállításáról. Fodor Gábor szerint számolni kell a muzulmánok érzékenységével, de szentnek tartja a sajtószabadságot. Ám azt nem közölte, hogy ő közölte volna-e a hisztériát kiváltó karikatúrákat. Szavaira a kormány nem reagált.
 • Varga Mihály, a Fidesz volt pénzügyminisztere szerint vannak közös értékeik a parlamentben ülőknek. Ilyen a munkahelyteremtés. Ehhez vezet egy út: ha több lakás épül, alacsonyabb áfával, amire az Európai Unió lehetőséget ad. Varga Mihály ezután megismételte Orbán Viktor hétvégi javaslatát.
 • Veres János, jelenlegi pénzügyminiszter köszönetet mondott Varga Mihálynak, mert támogatják a magyar kormány kezdeményezését, amit január 24-án nyújtott be a cseh és a lengyel kormánnyal az áfakedvezményről. A kormány mérlegeli, hogy az áfakedvezmény legyen az egyik, aminek meghosszabbítását kezedeményezni fogják az Európai Uniónál.