Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Kiemelkedő bér politikai ejtőernyősöknek

2008.07.24. 12:11
Az állami tulajdonú cégek vezetésébe ejtőernyőző politikusokról közöl összeállítást a Heti Válasz friss száma. A lista 70 tagja politikai tisztsége után a közszféra "kitartottjaként" jutott tényleges vezetői vagy díszpozícióhoz: az állam nem rajtuk spórol.

A stallumok kellemes anyagi hátteret biztosítanak a kiérdemesülteknek: a nagyobb közműcégek igazgatósági tagjai 200-460, elnökei pedig 250 és 700 ezer forint között keresnek. A felügyelőbizottsági tagság tiszteletdíja 120-360 ezer forintra rúg. A "Tiszteletdíjeső" c. cikk kiemeli, hogy olyan politikusok is kaptak pozíciót, akik amúgy nem lennének rászorulva, hogy részben az állam tartsa el őket: ilyen például a két exminiszter, Bárándy Péter és Rácz Jenő.

A Heti Válasz összeállítása külön kiemeli a volt főpolgármesterhelyettes és parlamenti képviselő Bakonyi Tibor esetét, aki lemondott a képviselői mandátumáról, hogy a (többségében fővárosi tulajdonú) Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója lehessen. Bakonyi a lap értesülése szerint a prémiumtól függően évi 30-46 millió forintot keres, ami kétszerese a miniszterelnök fizetésének, és a szabadpiaci jövedelmeknél is magasabb. A képet tovább rontja, hogy a hasonló, kiemelten javadalmazott tisztségeket a politikusok nem nyílt pályázatokon, hanem kinevezéssel nyerik.

A cikk megemlíti, hogy az állami cégek vezetésében a koalíció felbomlását követően is megőrizhették tisztségeiket az SZDSZ politikusai. Ilyen például Csepeli György volt informatikai államtitkár, aki a Magyar Posta vezetésének nemrégi átalakítása ellenére az igazgatótanács tagja maradhatott. A politikusok körében egyébként az állami erdő- és vadgazdaságok a legnépszerűbbek, mivel a Heti Válasz szerint ott feltehetőleg alkalmuk nyílik hódolni kedvenc hobbijuknak.

Az összeállítás az 1990-óta politikai tisztséghez jutók "utóéletét" vizsgálja, de sajátos módon csak mszp-s és liberális politikusokat említ. Az indoklás szerint "a káder-utógondozás nemcsak a szoclibek sajátja, történelmi okok miatt azonban - a rendszerváltás óta a leghosszabb ideig a szocialisták birtokolták a hatalmat - nekik adatott meg, hogy éljenek a lehetőségeikkel." Az elmulasztott lehetőség Sárközy Tamás jogászprofesszor véleményére utal, aki az államreform-bizottság tagjaként az államapparátus csökkentését sürgette.