Szilárda
0 °C
6 °C

Ifjabb Hegedűs helyett a püspököt büntette meg az egyház

2008.05.21. 14:43
Az egyházi bíróság megszüntette az eljárást ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ellen, 2007 márciusában ugyanis a belvárosi református egyházközség egyik termében lépett fel a holokauszttagadó történész, David Irving. Az egyházi bíróság a panaszosokat, Bölcskei Gusztáv püspököt és Nagy Sándor főgondnokot 345 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte.

Az egyházi bíróság ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ügyében megszüntette az eljárást első fokon, és 345 400 forint eljárási költség megfizetésére kötelezte a panaszosokat: Bölcskei Gusztáv püspököt, a zsinat lelkészi elnökét és Nagy Sándor főgondnokot, a zsinat világi elnökét.

A dokumentumot, amely a Vértesaljai Református Egyház Bíróságának Sukorón, április 19-én hozott határozatát és annak indoklását tartalmazza, szerdán a Magyarországi Református Egyház zsinatán az MTI megkeresésére Csoma Áron, az egyház szóvivője hitelesnek ismerte el.

Panaszok

A Vértesaljai Református Egyházmegye Bírósága tavaly márciusban kizárólag azt vizsgálta, milyen szerepe volt ifjabb Hegedűs Lorántnak abban, hogy 2007 márciusában a holokauszttagadóként számon tartott történész, David Irving előadásának helyet adtak a belvárosi református egyházközség egyik termében.

Hegedűs Loránt korábban az közölte: a brit történészt nem ő és nem az általa vezetett egyházközség presbitériuma nem hívta meg. A történész az új könyvét megjelentető Gede Testvérek Bt. meghívására érkezett Magyarországra. A terem bérleti díját és rezsiköltségét egy gyülekezeten kívüli magánszemély fizette be az egyházközség pénztárába.

Irving akkor legújabb, Nürnberg - Az utolsó csata című könyve magyar nyelvű bemutatója alkalmával tartózkodott Magyarországon. A könyvet a Gede kiadó adta ki.

A református egyház elnöksége először tavaly márciusban fogalmazta meg panaszbeadványát a lelkésszel szemben. A második panasszal akkor élt az egyházi elnökség, amikor tavaly október 23-án a Szabadság téri református templom előtt ifjabb Hegedűs Loránt az elnökség szerint antiszemita kijelentéseket tett.

A Magyarországi Református Egyház zsinata szerdán túlnyomó többséggel úgy határozott: továbbra is jogosnak tartják az egyház elnökségének az ifjabb Hegedűs Loránt lelkipásztor tevékenységével szembeni panaszbeadványát.

A dokumentumban úgy fogalmaznak: "A zsinat felkéri az elnökséget, hogy a jövőben is vállalja fel a Magyarországi Református Egyház jó hírnevét, tekintélyét sértő, hitvallásellenes megnyilatkozások esetén ennek szóvá tételét, és tegye meg a szükséges jogi intézkedéseket."

Elítélték, kitiltották

David Irvinget a holokauszt tagadása miatt a bécsi tartományi bíróság esküdtszéke 2006. február 20-án három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. 13 hónapnyi fogvatartás után a felsőbíróság tavaly december 21-én elrendelte szabadlábra helyezését, és hátralevő büntetését feltételes börtönbüntetésre változtatta, majd határozatlan időre kitiltotta az alpesi ország területéről.

A most 70 éves brit férfit egy 1989-es elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Stájerországban. Azzal vádolták, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét.

A történészt már 1984-ben is őrizetbe vették Ausztriában, de akkor kiadták Németországnak, ahol szabadlábra helyezték. Irving Ausztria mellett nemkívánatos személy Kanadában - innen a kilencvenes években ki is utasították -, valamint kiutasították Olaszországból és Németországból is.

Kiadták

A Magyar Televízió 2003 október végén megszüntette Éjjeli menedék+1 című műsorát, mert annak készítői helyet adtak a radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész az 1956-os magyar forradalomról vallott nézeteinek. Irving akkor azt mondta, hogy a forradalmat a munkásság robbantotta ki, az értelmiség később kapcsolódott be, s "a felkelés első két napja antiszemita pogrom volt".

A Gede testvérek ellen 2004-ben folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt folyt büntetőeljárás. Gede Tibor és Sándor ugyanis a II. világháború előtti antiszemita irodalomból jelentettek meg újra egyes műveket.

A bíróság első fokon felmentő ítéletet hozott. A határozat indoklásában elhangzott, hogy a Gede testvérek által megjelentetett könyvek reprint kiadások voltak, azaz változatlan tartalommal, aktualizálás nélkül adták ki a század elején megjelent antiszemita irodalmat.

A Gede testvérek 2006 novemberében az Egyesült Államok egyik legismertebb neofasiszta vezérének, a Ku-Klux-Klan vezetőjeként is ismert David Duke-nak szerveztek előadókörutat Magyarországon. Duke a Magyarok Házában mutatta be a Zsidó szupremácia - a zsidókérdés amerikai szemmel című könyvét.