Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ügyvédek, ügyészek féltik az igazságszolgáltatás függetlenségét

2001.12.20. 07:33
Veszélybe került az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág függetlensége a politikai nyomás, és a média torzításai miatt - tartalmazza az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőinek közös közleménye. Solt Pál szerint felelőtlen a civil szervezet megnyilvánulása. A legfőbb ügyészség közölte: mindig, így most is távol marad a politikától, nem nyilvánít véleményt.
A dokumentum megfogalmazása szerint az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése érezhető "például a törvényhozó hatalom részéről, amikor a legfőbb ügyészt szakmai kérdésekben interpellálják, illetve a végrehajtó hatalom részéről, amikor az ítélőtáblá(k) felállításáról vagy a bírósági szervezet költségvetéséről van szó".

- Hasonló a veszély a médiumok részéről, amikor a folyamatban lévő ügyekről, vagy jogerős bírósági ítéletekről nem mindig szakszerűen és teljes mértékben hűen, olykor megalapozatlanul tájékoztatják a közvéleményt - mutat rá a közlemény.

A megbeszélésen résztvevők megállapodtak találkozóik rendszeressé tételében, ennek keretén belül az igazságszolgáltatási tájékoztatásra vonatkozó szabályozás módosításának kezdeményezésében, illetve a sajtóval való ügyvédi kapcsolattartás szabályainak újragondolásában.

Solt Pál megdöbbent

- Teljes értetlenséggel állok az ügyészeknek és az ügyvédeknek az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos nyilatkozata előtt - szögezte le Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az ügyészek és ügyvédek szakmai szervezeteinek szerdai közös közleményére reagálva az MTI-nek.

- Az igazságszolgáltatást megtestesítő bírói hatalmi ágról, a vele szoros kapcsolatban levő, mégis rajta kívül állók ilyen, megítélésem szerint átgondolatlan és ezért felelőtlen megnyilvánulása csak arra alkalmas, hogy fokozza a bírói függetlenséggel kapcsolatos, napjainkban eléggé gyakori téves elképzeléseket - fogalmazott Solt Pál.

Az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőinek közös közleménye szerint ugyanis napjainkban veszélyeztetett az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág függetlensége.

Solt Pál szerint azonban súlyos félreértés az igazságszolgáltatás alapvető tevékenységének, az ítélkezésnek a függetlenségét összetéveszteni vagy összekeverni a bíróságok szervezeti és pénzügyi kérdéseivel. Kifejtette: az ügyvédi szervek és az ügyészi egyesület vezetőinek közös közleménye ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a kormány részéről az ítélőtáblák, illetve a bírósági költségvetés kérdésében elfoglalt álláspont befolyásolja a bírói hatalmi ág függetlenségét.

- Súlyosan sérti a kizárólag a törvényeknek és saját meggyőződésüknek alárendelt bírákat, és visszautasítandó az a feltételezés, hogy ítélkezési tevékenységük függetlenségét ezek a kérdések befolyásolják - hangsúlyozta Solt Pál. Hozzátette: a közös nyilatkozatot az országos értekezletük után megismerő megyei bírósági elnökök a bíróságok meglevő függetlenségét a jogállam olyan értékének tekintik, amelyet kétségbe vonni súlyos hiba.

A legfőbb ügyészség tartózkodik

- A szóban forgó egyesületi nyilatkozat nem az ügyészség álláspontját tartalmazza, hanem egy társadalmi szervezet magánvéleménye - közölte az MTI érdeklődésére Varga Zs. András a legfőbb ügyész helyettese az ügyvédi kamarák, illetve az országos ügyészségi egyesület szerdai közös közleménye kapcsán.

Az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőinek közös közleménye szerint napjainkban veszélyeztetett az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág függetlensége.

Varga Zs. András ezzel összefüggésben leszögezte: az ügyészi szervezet vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyészség megfelelő körülmények között, alkotmányos kötelezettségeit messzemenően teljesítve, hatékonyan működjön.

- Az ügyészség álláspontját bármely, az ügyészi szervezetet érintő kérdésben a legfőbb ügyész jogosult képviselni - hangsúlyozta Varga Zs. András. Hozzátette: az ügyészség nem tett, nem tesz és a jövőben sem fog olyan nyilatkozatot tenni, amely nem az ügyészség szakmai, vagy szervezeti területére tartozik. Ennek megfelelően a bíróságokkal összefüggésben sem nyilvánít véleményt az eljárási jog keretein kívül.

- Úgyszintén az ügyészség - a törvényeknek megfelelően - nem nyilvánul meg semmifajta, a politikával akár érintőlegesen is összefüggésbe hozható kérdésben - emelte ki a legfőbb ügyész helyettese.