Egy jó krecsány 2500 forint

2012.02.01. 17:14
Hamis

Az állítás: 2011-es értéken számolva „1 db. KRECSÁNY kb. 2,5 EFt.” – Potápi Árpád

A tények: A krecsán, úgyis mint kiricsen székely női felsőruházat, szvetter. Esetleg blúz. Vagy leányruha dereka. Talán kabát, kardigán. Kereskedelmi forgalomban látszólag nem kapható.

Az ítélet: Hamis

[Bár a magyar politikus legfőbb ismérve, hogy nincsen programja, hivatkozni pedig általában az elmúlt négy, nyolc, húsz évre szokott, néha, óvatlanabb pillanatokban tényállítások is elhagyják a száját. Az Igaz, ami igaz blog arra vállalkozik, hogy ezeket a tényállításokat ellenőrizze. Hitvallásunkat és módszertanunkat itt olvashatja.]

Mint azt hitvallásunkban is írjuk, tényfeltáró buzgalmunkat nem egy tényállítás valóságtartalma vagy jelentősége, hanem az állítás érdekessége táplálja. És mi lehet ma érdekesebb a krecsánynál, bármi is legyen az. A Google segítségére hiába számítanánk, pár Krecsány vezetéknevű emberen kívül az egyetlen értelmezhető találat közeli rokonunk, a Képviselő Funky posztja Potápi Árpád vagyonbevallásáról, amiből megtudjuk, hogy bármi legyen is a krecsány, kb. 2500 magyar forint az értéke.

Ha viszont a keresési kört kibővítjük a „krecsán” kifejezésre, megkapjuk, hogy a más néven kiricsennek is nevezett valami „kék és fekete csíkos, női ujjas szvetter”, más leírások szerint „a gyári anyagok térhódításával, valószínű német hatásra” megjelenő női blúz, Torontál vármegye magyar népviseletében pedig a leányruha piros szövetből készült dereka gazdagon kizsinorozva. Maga a kifejezés pedig bukovinai székely tájszó. Potápi Árpád bukovinai  székely származású, ez alapján közel lehetünk a megfejtéshez. Ez azonban inkább csak szaporítja a kínzó kérdéseket. Létezik, hogy egy székely népművészeti ruhadarab csak 2500 forintot ér? Miért ajándékozna bárki női ruhát Potápi Árpádnak? Magára öltötte már valaha az ajándékba kapott krecsánt, más szóval kiricsent? Más női ruhadarabokat is szokott viselni? A blog indításakor remélni se mertünk ilyen kihívásokat!

Eladó krecsánt, de még csak krecsánról készült fotót sem találtunk az interneten, így első közelítésben hímzett női blúzok és kabátok árai után érdeklődtünk. Krecsánt egy kedves eladó tájékoztatása szerint a legnagyobb magyar népművészeti kereskedőnél, a Folkartnál sem árulnak. Náluk a hímzett blúzok „tizenegykétezertől huszonig”, a feltételezésünk szerint a krecsánra inkább hasonlító bujka, vagy a szegfűs szűrrátétes zakó 40-50 ezer forintba kerül. Valamivel olcsóbban lehet blúzokhoz jutni a kecskeméti Forrás Galériában, ott átlagosan 11-13 ezer forintba kerülnek.

Krecsánt még a székely termékekre specializálódott góbéshop sem árul, náluk a legolcsóbb termék a díszítetlen székely férfiing 6400 forintért, női ruhát csak teljes szettben árulnak, legolcsóbban 32 ezer forintért.

Az adatokkal felvértezve kerestük Potápi Árpádot. Mint kiderült, a valóság prózai. Potápi szerint a székelyek, mint ő maga is „a kisebb kabátot, kardigánt nevezik krecsánynak”.  Szerinte elképzelhető, hogy régebben ezeket hímezték, díszítették is, de szerinte a krecsány régebben is munkaruha volt, olyasmi „amit az udvarra kimenve magukra kaptak”. Díszes a nagykabát volt, amit a krecsányra vettek rá. Tehát a szóban forgó, 2500 forint forgalmi értékűre becsült ajándék sem székely népművészeti állítás, pláne nem női ruhadarab, hanem egy „egyszerű, polarteces cipzáros reklámkardigán”.

Potápit amúgy meglepte a nagy érdeklődés, amit tájnyelvi szóhasználata kiváltott. „Arra sem gondoltam, hogy valaki odáig olvassa” –  mondta, utalva rá, hogy az ajándékokról szóló melléklet a terjedelmes vagyonbevallás vége fele található, ahová már azt is írhatnák, „hogy ha idáig elolvastad, kapsz egy sört”.

Visszatérve az állítás valóságtartalmára: Polartec márkájú polár felsőket akciósan 3-9 ezer forintért árulnak, a legolcsóbb – nem márkás – polárfelső, amit a neten találtunk, akciósan 2900 forintba került. Potápi tehát - bár nem szándékosan - de lényegesen alulbecsülte a kapott ajándék értékét, ahogy valószínűleg a szintén ajándékba kapott három üveg pálinkáét is. Erre ugyanis 2000 forintot tippelt, ám a helyében mi nem innánk bele semmibe, amiből egy üveg 666 forintba kerül.