Géza
-11 °C
-4 °C

Megtámadta az IKSZ az MSZP EP-listáját

2004.05.03. 16:54
A Legfelsőbb Bíróságnál támadta meg az MSZP EP-listájának nyilvántartásba vételét az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. A szervezet szerint ellentétes a törvényekkel, hogy olyan személyek szerepelnek a lista első két helyén, akik deklaráltan Budapesten kívánnak maradni. Az MSZP párigazgatója szerint a beadványtevő nincs tisztában a választási törvénnyel.
Megtámadta az Országos Választási Bizottság múlt csütörtöki, az MSZP EP-listájának nyilvántartásba vételét az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Legfelsőbb Bíróság előtt. Rétvári Bence, a szervezet vezetője az Indexnek azt mondta: a választási törvénnyel ellentétes, hogy olyan személyek - Kovács László és Horn Gyula - szerepelnek az MSZP EP-listájának első két helyén, akik már jó előre megmondták, hogy nem kívánnak Strasbourgba menni.

Az elnök szerint a listaállításnak feltétele, hogy az azon szereplő személyek nyilatkozzanak: elfogadják a jelöltséget és megválasztásukkor esetleges összeférhetetlenségüket is megszüntetik. Rétvári úgy gondolja azok, akik nem kívánnak EP-képviselők lenni azok ezt a közjogi nyilatkozatot sem gondolják komolyan, azaz nem felelnek meg a választási törvénynek.

Tóbiás József szocialista pártigazgató az Indexnek úgy vélekedett, hogy az IKSZ nincs tisztában a választási renddel, a nyilatkozatot ugyanis csak azután kell megtenniük a politikusoknak, hogy megválasztották őket. "Kovács László és Horn Gyula már a jelöltállítás elején kijelentették, nem utaznak Strasbourgba" - mondta. Azzal kapcsolatban, hogy az IKSZ az LB-hez fordult, Tóbiás azt mondta, örül neki, hogy a szervezet velük foglalkozik, "az MSZP viszont az emberekkel kíván foglalkozni".

A Legfelsőbb Bíróság szerdáig dönt a beadványról.