Ervin
14 °C
21 °C

Antiszemita firkák a váci zsidó imaterem falán

2006.11.07. 13:42
Horogkereszt, illetve antiszemita feliratok jelentek még hétfőn a váci zsidó imaterem falán. A váci hitközség tiltakozik és összefüggést sejtet közleményében az elmúlt hetek eseményei, illetve a mostani eset között.

Tiltakozik a Váci Zsidó Hitközség amiatt, hogy antiszemita szövegekkel, horogkeresztekkel és más fasiszta jelképekkel, valamint a zsidóságot megalázó jelszavakkal összefirkálták ima- és tanházának utca felöli homlokzatát.

Óriási betűkkel - még hétfőn - az Adolf Hitlert éltető 88! jelet, a VIVA PALESZTINA és a DZSIHAD feliratokat festették az épületre, valamint összetörték és eltulajdonították a helyi volt zsidó iskolának emléket állító márványtáblát a közelből - áll közleményükben.

Emlékeztetve arra, hogy mostanáig a városban nem fordultak elő ehhez hasonló cselekmények, a hitközség vezetősége annak a véleményének ad hangot, hogy tudatosan szervezett nyílt, fasiszta megfélemlítő cselekménysorozat történt, amely "szerves része az utóbbi időben elszabadult, országszerte folytatódó politikai és közbiztonsági bizonytalanságnak".

A tettesek kézre kerítése és felelőségre vonása mellett arra kér garanciát a hitközség vezetése, hogy "békében, félelem és rettegés nélkül élhessünk alkotmányos jogainkkal. Hogy ne alázhassák meg büntetlenül templomainkat, temetőinket és emlékhelyeinket".