Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Egy tankönyv szerint immorálisak és iszákosok a cigányok

2004.01.10. 11:43
A kisebbségi ombudsman vizsgálatot indít az egri Esterházy Károly főiskola "romapedagógiai" szöveggyűjteménye ügyében, amelyben egyebek mellett butának immorálisnak és bűnözőnek állítják be a cigányokat - írja a szombati Magyar Hírlap, a Roma Sajtóközpontra hivatkozva.
Két tudományos fokozattal elismert tanár szerkesztette azt a kötetet, amelyben helyet kapott Hegedűs Sándor tanulmánya is. A Magyar Hírlap szombati cikke szerint a szerző "a cigány fiatalok kriminalitása" címmel arról értekezik, hogy "számarányaikat messze meghaladó módon vesznek részt a bűnözésben"; a romák szerint "nem ártalmas - az ő normarendszerük miatt -, ha a fiatal szeszes italt fogyaszt", és "bűntudatuk - ha van - nem mérhető azonos mércével, mint a nem cigányok körében".

Külön vécé, külön evőeszközök

Egy másik tanulmányban a bogácsi általános iskola pedagógusa, a település önkormányzati képviselője saját iskoláját állítja pozitív példaként. Az ombudsman vizsgálata szerint az iskolában elkülönítve, gyengébb képzést adva oktatták a roma gyermekeket, külön vécét használhattak, illetve elkülönítve, más eszközökkel étkezhettek. Az iskola pedagógiai programjában szerepelt az a mondat is, miszerint "a cigány tanulók esetében a megfelelő életkor elérése mellett az értelmi képesség nem éri el az iskolaérett fokot".

A bogácsi tanár tanulmánya szerint "a cigány gyermekek iskolai sikertelenségének oka alapvetően a szülők merev, változásra képtelen hozzáállásában keresendő. Gyakori vendégük a felelőtlenség, tehetetlenség, de hiányzik az otthoni figyelem, az előrelátás, fogalmuk sincs a takarékosságról - értelmetlenül szórják a pénzt, míg van".

Visszavonhatják az akkreditációt

A főiskola pedagógia tanszéke nemrégiben tanár-továbbképzési programot akkreditáltatott a témában. Pertl Gábor, a tanártovábbképzéseket akkreditáló Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ igazgatója a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: e programok akkreditációja során elsősorban a program konzisztenciáját, nem pedig a tartalmát vizsgálják. Az intézmény hivatalos panasz esetén vizsgálatot indít.

"Rasszista, előítéletes, jobb esetben paternalista. Csak pedagógusok kezébe ne kerüljön" - mondta a könyvről Forrai R. Katalin, a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszékének vezetője, aki szakmailag is kritikán alulinak, minősíthetetlennek tartja a "szegregációról dicshimnuszt zengő" tananyagot.