Szilárda
-4 °C
3 °C

Teljesen új influenza elleni oltásra lesz szükség

2008.09.16. 20:52
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) teljes egészében megváltoztatja a 2008/2009-es szezonra az influenzavírusok elleni oltóanyag összetételét. Az oltóanyagon minden évben módosítanak, de húsz év után most változtatják meg először a teljes oltást.

A portugáliai Vilamourában megtartott európai influenzakonferencián a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány az idén súlyosabb lehet, mint a korábbi években, mert a vírus új típusa jelenhet meg.

Giancarlo Icardi, a genovai egyetem munkatársa hangsúlyozta: a legutóbb húsz éve módosították teljes egészében az oltóanyag összetételét, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa az MTI-nek azt mondta: véletlen, hogy mind a három vírustörzset az oltóanyagban "ki kell cserélni", de változtatni kell, hiszen nem lehet előre tudni, melyik vírus okozza majd a megbetegedéseket.

A szakember kiemelte, hogy a lehető legtöbb embert be kell oltani, köztük a kockázati csoportba tartozókat, így a gyerekeket, a 60 évnél idősebbeket és az egészségügyi dolgozókat, és az oltást érdemes októberre-novemberre időzíteni.

Mint hozzátette, a világ oltóanyag-gyártó kapacitása kevesebb mint 400 millió adag, ám ha kitörne egy világjárvány, akkor 1,5 milliárd embert kellene beoltani.

Az idei, év eleji magyarországi influenzajárvány nyolc hete alatt 253 ezren mentek orvoshoz influenzás tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok mind az influenza A, mind pedig B vírusát kimutatták, és a 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag 80 százalékát felhasználták. Európa 11 országában volt járvány, általában közepes aktivitással.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!