Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az IHM költségvetésének negyede megmaradt

2003.12.16. 15:46
A Pénzügyminisztérium az év végén összesen mintegy 40 milliárd forintot zárolt a minisztériumi költségvetési előirányzatok fel nem használt részéből, ebből 10,5 milliárd forintot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól vontak el. Ez az összeg az IHM idei költségvetésének a negyede - ismerte el Kovács Kálmán az országgyűlés informatikai bizottsága előtt.
2003 az áttörés éve volt: a parlament elfogadta az új hírközlési törvényt, elkészült a Magyar Információs Társadalom Stratégia, csökkentek az összekapcsolási díjak, és a kormány átmeneti intézkedésekkel javította az internetszolgáltatók helyzetét is. Magyarország a jövőben, új szerepkörének megfelelően, formálni is szeretné azokat a versenyszabályokat, amelyek alapján az unióban a távközlési és informatikai piac működik - mondta az informatikai és hírközlési miniszter kedden az Országgyűlés informatikai bizottságának ülésén.

A Matáv kapta a legnagyobb adókedvezményt

A miniszter elmondta, hogy az idén jelentősen nőtt a szélessávú internetelőfizetők száma: 2003. harmadik negyedévének végén 223 ezren interneteztek széles sávon, míg 400 ezren a hagyományos betárcsázós megoldást használták. Egy évvel korábban a szélessávú internetezők száma 75 ezer, a betárcsázóké pedig 343 ezer volt. A miniszter közölte, hogy a Matáv a szélessávú internettel kapcsolatos hálózatépítés kapcsán eddig 3,5 milliárd forint adókedvezményt hívott le. A legnagyobb szolgáltató mellett az IHM pályázatain a kisebb cégek 1,5 milliárd forint állami támogatást nyertek el az idén a szélessávú hozzáférés elterjesztésére.

10,5 milliárd forint megmaradt

A Pénzügyminisztérium az év végén összesen mintegy 40 milliárd forintot zárolt a minisztériumi költségvetési előirányzatok fel nem használt részéből, ebből 10,5 milliárd forintot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól vontak el. Ez az összeg az IHM idei költségvetésének a negyede - ismerte el az elvonás korábban cáfolt mértékét a szakminiszter. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke felvetette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az IHM gazdálkodását vizsgálva megállapította, jelentős hibák vannak a tárca beszámolójában, ezért az nem ad valós képet a minisztérium gazdálkodásáról. A miniszter közölte: 2002-ben, amikor a tárca létrejött, valóban történtek különböző hibák, de ezeket már korrigálták.