Megtizedelődik az MSZP ingatlan-állománya

2000.06.13. 21:06
Keddi ülésén a parlament elfogadta a pártok ingatlanjairól szóló törvényt. Ennek értelmében legfeljebb 30 darab, összesen 5000 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű állami tulajdonú ingatlant használhatnak a jövőben ingyenesen iroda céljaira a parlamenti frakcióval rendelkező pártok.
Kiss Péter
Az MSZP alkotmánybírósághoz fordul
A szocialisták Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük a törvény elfogadása alkotmányellenes volt. Kiss Péter frakcióvezető-helyettes az Indexnek elmondta, hogy az Alkotmány 63. paragrafusa értelmében a pártok gazdálkodását érintő törvényeket kétharmados többséggel kell a Parlamentnek elfogadnia.

Ezzel szemben Répássy Róbert, a Fidesz képviselőcsoportjának vezető-helyettese az Indexnek nyilatkozva úgy érvelt, hogy az új törvény elfogadása nem teremtett új helyzetet. Így, mivel a korábbi jogszabályt sem kétharmaddal fogadta el az Országgyűlés, a mostani törvény megszavazásakor is elegendő volt az egyszerű többség egyetértése.

69 vagy 386?

Már a hivatalos néven ,,Az állam tulajdonában és a pártok ingyenes használatában lévő ingatlanokról szóló" törvény tervezete is nagy ellenkezést váltott ki. A jogszabály harmincban határozza meg a pártok tulajdonában lévő ingatlanok számát. Ezt az MSZP kifogásolta a legjobban, mert azt jelentheti, hogy a szocialistáknak számos általuk használt épületet vissza kell adniuk az államnak. A törvényjavaslat tárgyalását övező vitákban kormánypárti oldalról a többször elhangzott, hogy a szocialisták aránytalanul sok ingatlant használnak a többi parlamenti párthoz képest. Az MSZP részéről ezzel szemben azt hozták fel, hogy a törvény előkészítője nem vette figyelembe az önkormányzatok által a pártoknak bérbe adott épületeket, helységket.

A szocialisták azon is értetlenkedtek, hogyan fordulhat elő, hogy az MSZP ténylegesen hatvankilenc ingatlant használ, miközben a hivatalos nyilvántartások szerint ez a szám 386. Az MSZP azért sem támogatta a javaslatot, mert az nem vette figyelembe a parlamenti arányokat, vagyis minden párt ugyanannyi irodához juthat. A szocialisták kezdeményezték, hogy az Állami Számvevőszék vegye számba az összes pártirodát, s csak utána alkossanak mindenre kiterjedő jogszabályt.

A törvány elfogadása nyomán tehát megtizedelődhet a szocialista párt által használt ingatlanok száma. Az eddig 386 helyett ugyanis csak 30 állhat rendelkezésükre.

A jogszabály rendelkezései nyomán a szocialistáktól felszabaduló ingatlanok mindegyikét nem osztják majd ki a pártok között. A pártok ingatlan-használatában bekövetkező változások mellett tehát az is a jövő kérdése, hogy kihez kerülnek az államra visszaszálló épületek, helységek.  • Tippek
  • Lakáshitel