Tekla
9 °C
20 °C

Defendes ingatlanüzlet állami pénzből

2002.07.25. 08:30
Egy Fidesz-közeli cég két hét alatt nettó 380 millió forintos nyereséghez jutott 1999-ben. A Népszabadság úgy tudja, a Sades Kft. - amelyben Simicska Lajos korábban ügyvezető volt - egy Defendtől vásárolt ingatlant adott tovább a Magyar Fejlesztési Banknak. A pénzintézet elnökének ekkor Simicska volt a tanácsadója.
A Népszabadság úgy tudja, két év alatt kétszer vette meg saját telephelyét a Defend Kft. A XV. kerületi egyhektáros ingatlanért - amelyet a tulajdonosváltozások közepette mindvégig a Defend használt - a második alkalommal, alig húsz hónappal az első szerződéskötés után, 629 millió forinttal többet fizetett ki az őrző-védő cég.

Berobbant a Defend

A Földi László volt hírszerzőtiszt tulajdonába került cég rövidesen milliárdos állami megbízásokat kapott, vezető pozícióba került a hazai biztonsági piacon. Ennek ellenére a cég kétszer is jelentős külső tőkeinjekciót kapott, természetesen állami tulajdonú cégektől: először a Magyar Posta emelte meg a társaság alaptőkéjét több százmillió forinttal, tavaly pedig a Magyar Fejlesztési Bank vásárolt többségi tulajdonrészt a cégben, amelyet kisebb részben továbbra is Földi egyik cége (V.I.B. Vagyonkezelő, Ingatlanhasznosító és Befektető Korlátolt Felelősségű Társaság) tulajdonolt.

A Defend Kft. először sorra nyerte el az állami megrendeléseket fontos állami objektumok, egyebek között kormányhivatalok, bankok őrzésére, majd a Defend betört a pénzszállítás, pénzfeldolgozás területére is. Ehhez azonban pénzfeldolgozó üzemre volt szüksége - ahol a begyűjtött pénzt biztonságban lehet számolni, válogatni, tárolni -, illetve egy megfelelő telephelyre a pénzfeldolgozó felépítéséhez.

Itt a Sades, hol a Fico

A már végelszámolás alatt álló Eduscho Budapest Kft. 1999-ben több hónapon át hirdette eladásra feleslegessé vált XV. kerületi üzemcsarnokát, amelyet augusztus 9-én a Defend Kft. vásárolt meg telekkel együtt 160 millió forintért. Ezen a kalandos sorsú ingatlanon épült fel később a "defendes trezor".

A kalandos jelzőt az indokolja - írja a Népszabadság -, hogy a Defend alig több mint két hónapos birtoklás után hirtelen megvált a XV. kerületi telektől, méghozzá jó áron adta tovább, hiszen nettó 270 milliót kapott a Sades Kft.-től érte. Ez utóbbi vállalkozás nem más, mint névváltoztatás után a Fico Kft.

A Fico Kft.-t a Fiatal Demokraták Szövetsége alapította még 1990-ben - első ügyvezetői között volt Simicska Lajos, az APEH későbbi elnöke is -, majd a Fidesz kormányra kerülése után nevet változtatott. A Sades jelenleg a szintén Fidesz-közeli vállalkozásként számon tartott Mahir cégcsoporthoz tartozik.

A Defend után a Sades még tőbbet kaszált az ingatlanon, ugyanis tizenhárom nappal később a Fidesz-közeli vállalkozás nettó 650 milliót kapott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatától, a Bodrogköz Ingaforg. Kft.-től. A szerződésekből az derül ki, hogy nem egészen két hét alatt csak a telek ára 328 százalékkal nőtt, azaz 115 millióval emelkedett az értéke.

Kétszer is megvették

A Defend a Bodrogköz Kft. adásvételi szerződésének kelte után egy nappal, 1999 decemberében telephelyként jegyeztette be a Cégbíróságon a XV. kerületi telket. Ezután pedig, 2000. március elsején már székhelyeként tüntette fel.

A Defend egy évvel később - részletfizetéssel - újra megvásárolta az ingatlant az MFB leányvállalatától, 789 millióért.

Földi László a Népszabadság kérésére annyit üzent egy közvetítőn keresztül: a Sades adásvételéhez nem volt semmi köze, kérdezzék erről a Sades Kft.-t. Ezt azonban nem tudtuk megtenni, mivel a vállalkozás ügyvezetője, Sámuelné Hidvégi Judit munkatársai közlése szerint szabadságon van, és jelenleg teljességgel elérhetetlen.

A Bodrogköz Kft. egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa ugyanakkor azt mondta a lapnak: a vásárlásra nekik a Magyar Fejlesztési Bank adta ki az utasítást, a Sades Kft.-vel kötött szerződés teljességgel szabályos volt, a kifizetett vételár reálisnak nevezhető, hiszen a telken álló "felépítmény" - vélhetően a defendes trezorról van szó - ekkor már 70 százalékban elkészült.