Judit
2 °C
7 °C

Defendes ingatlanüzlet állami pénzből

2002.07.25. 08:30
Egy Fidesz-közeli cég két hét alatt nettó 380 millió forintos nyereséghez jutott 1999-ben. A Népszabadság úgy tudja, a Sades Kft. - amelyben Simicska Lajos korábban ügyvezető volt - egy Defendtől vásárolt ingatlant adott tovább a Magyar Fejlesztési Banknak. A pénzintézet elnökének ekkor Simicska volt a tanácsadója.
A Népszabadság úgy tudja, két év alatt kétszer vette meg saját telephelyét a Defend Kft. A XV. kerületi egyhektáros ingatlanért - amelyet a tulajdonosváltozások közepette mindvégig a Defend használt - a második alkalommal, alig húsz hónappal az első szerződéskötés után, 629 millió forinttal többet fizetett ki az őrző-védő cég.

Berobbant a Defend

A Földi László volt hírszerzőtiszt tulajdonába került cég rövidesen milliárdos állami megbízásokat kapott, vezető pozícióba került a hazai biztonsági piacon. Ennek ellenére a cég kétszer is jelentős külső tőkeinjekciót kapott, természetesen állami tulajdonú cégektől: először a Magyar Posta emelte meg a társaság alaptőkéjét több százmillió forinttal, tavaly pedig a Magyar Fejlesztési Bank vásárolt többségi tulajdonrészt a cégben, amelyet kisebb részben továbbra is Földi egyik cége (V.I.B. Vagyonkezelő, Ingatlanhasznosító és Befektető Korlátolt Felelősségű Társaság) tulajdonolt.

A Defend Kft. először sorra nyerte el az állami megrendeléseket fontos állami objektumok, egyebek között kormányhivatalok, bankok őrzésére, majd a Defend betört a pénzszállítás, pénzfeldolgozás területére is. Ehhez azonban pénzfeldolgozó üzemre volt szüksége - ahol a begyűjtött pénzt biztonságban lehet számolni, válogatni, tárolni -, illetve egy megfelelő telephelyre a pénzfeldolgozó felépítéséhez.

Itt a Sades, hol a Fico

A már végelszámolás alatt álló Eduscho Budapest Kft. 1999-ben több hónapon át hirdette eladásra feleslegessé vált XV. kerületi üzemcsarnokát, amelyet augusztus 9-én a Defend Kft. vásárolt meg telekkel együtt 160 millió forintért. Ezen a kalandos sorsú ingatlanon épült fel később a "defendes trezor".

A kalandos jelzőt az indokolja - írja a Népszabadság -, hogy a Defend alig több mint két hónapos birtoklás után hirtelen megvált a XV. kerületi telektől, méghozzá jó áron adta tovább, hiszen nettó 270 milliót kapott a Sades Kft.-től érte. Ez utóbbi vállalkozás nem más, mint névváltoztatás után a Fico Kft.

A Fico Kft.-t a Fiatal Demokraták Szövetsége alapította még 1990-ben - első ügyvezetői között volt Simicska Lajos, az APEH későbbi elnöke is -, majd a Fidesz kormányra kerülése után nevet változtatott. A Sades jelenleg a szintén Fidesz-közeli vállalkozásként számon tartott Mahir cégcsoporthoz tartozik.

A Defend után a Sades még tőbbet kaszált az ingatlanon, ugyanis tizenhárom nappal később a Fidesz-közeli vállalkozás nettó 650 milliót kapott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatától, a Bodrogköz Ingaforg. Kft.-től. A szerződésekből az derül ki, hogy nem egészen két hét alatt csak a telek ára 328 százalékkal nőtt, azaz 115 millióval emelkedett az értéke.

Kétszer is megvették

A Defend a Bodrogköz Kft. adásvételi szerződésének kelte után egy nappal, 1999 decemberében telephelyként jegyeztette be a Cégbíróságon a XV. kerületi telket. Ezután pedig, 2000. március elsején már székhelyeként tüntette fel.

A Defend egy évvel később - részletfizetéssel - újra megvásárolta az ingatlant az MFB leányvállalatától, 789 millióért.

Földi László a Népszabadság kérésére annyit üzent egy közvetítőn keresztül: a Sades adásvételéhez nem volt semmi köze, kérdezzék erről a Sades Kft.-t. Ezt azonban nem tudtuk megtenni, mivel a vállalkozás ügyvezetője, Sámuelné Hidvégi Judit munkatársai közlése szerint szabadságon van, és jelenleg teljességgel elérhetetlen.

A Bodrogköz Kft. egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa ugyanakkor azt mondta a lapnak: a vásárlásra nekik a Magyar Fejlesztési Bank adta ki az utasítást, a Sades Kft.-vel kötött szerződés teljességgel szabályos volt, a kifizetett vételár reálisnak nevezhető, hiszen a telken álló "felépítmény" - vélhetően a defendes trezorról van szó - ekkor már 70 százalékban elkészült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?