Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Katonai ócskavas nyolcvanmillióért

2004.05.25. 19:33
277 darab forgalomból kivont honvédségi jármű - zömmel a szovjet ipar termékei -, és 240 darab egyéb műszaki eszköz került kalapács alá kedden a XXII. kerület egyik eldugott szegletében. Az ÁPV Rt. újabb adag leharcolt vastól szabadult meg; a vevő az ócskavashegy egyik felét a kohóba küldi, a használható maradékot valószínűleg busás haszonnal adhatja tovább.
Egy tételben, 84,5 millió forintért kelt el a keddi árverésen az ÁPV. Rt. tulajdonában lévő, több ezer tonnát kitevő, akár hulladéknak is tekinthető katonai készlet. A honvédségtől átvett használt, hiányos vagy üzemképtelen, forgalomból kivont gépjárművek és műszaki technikai eszközök, valamint műszaki anyagok, alkatrészek és javítóanyagok egy főváros környéki cég tulajdonát képezik ezután.

Rohammentő parlagon

Nézegessen rozsdaette haditechnikát!
A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt. által meghirdetett árverésre nehezen találunk rá a cég XXII. kerületi telephelyén, a Háros út egyik elhagyatott zugában. A főváros déli részén szunnyadó zóna poros levegője paplanként nehezedik az elhagyatott laktanya hátsó udvarain sorakozó Zilekre, UAZ-okra, KrAZ-okra. A terepbejárás meglepett "óóó"-kat csal ki az érdeklődőkből, a legkerekebbre akkor nyílt a szem, amikor a több tucat dzsip mögött feltűnik egy fakó vörös zászló és egy kék sziréna. A csehszlovák kórházi sorozatot felidéző, hőskorában lavórfehér fényezésű Nysa is az árverésre kiírt járművek listáján szerepel, bekukkantva a koszlott ablakon megállapíthatjuk, még a hordágyat is viheti vele a leendő tulaj.

Roncstól roncsig botladozva a stalkeri tájtól kis híján úgy döntünk, készítünk egy kamu csernobili fotóriportot, meglovagolva a manapság divatba jöt Pripjaty-mániát és atomkatasztrófa-turizmust. A realitások talaján maradó érdeklődésünkre kísérőnk, Schieber József, az Rt. sajtóreferense elmondja, hogy összesen nyolc komoly érdeklődő maradt az árverésre, ők mind letették az ötmillió forintos árverési biztosítékot, és papírjaik is rendben találtattak - a hirdetmény szerint déltől csapnak össze félmilliós minimális licitléptekkel a kusza sorokban rozsdálló leselejtezett járművekért.

84,5 millió

Klikk a képre!
A csapatzászló-ünnepségeknek, április negyedikéknek egykor otthon adó körletkultúrteremben több érdeklődő gyűlt össze, mint reménybeli vevő, akiket azonban láthatólag nem zavar a hemzsegő sajtósok élénk diverzánstevékenysége. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság megbízásából szervezett nyilvános árverésen "277 darab, különböző típusú gépjármű technikai eszközt", "240 darab különböző típusú műszaki technikai eszközt", és "43 tétel műszaki- és javítóanyagot" kínáltak egy tételben eladásra. A kikiáltási ár csaknem 47,5 millió forint, a küzdelem viszonylag rövid ideig tart, a félmilliós lépésekben emelkedő vételi összeget előbb négy, 66 milliónál már csak három, 80 milliónál pedig csak két árverező tudja tartani. A finisben maradó, pont egymás mellett ülő két férfi 84 millióig emelgeti szinkronban a tárcsát, míg végül 84,5-nél remegő kézzel magasban maradó 6-os "először, másodszor, senki többet harmadszor" nyeri a licitet.

"Az UAZ-ok érdekelnének"

Klikk a képre!
A tutiból kimaradók hamar elszivárognak, a teremben csak a szerződés aláírására váró Laczi János marad a tévések és újságírók gyűrűjében. A kisebb sajtótájékoztatóba torkolló kérdésrohamot állva a nyertes készséggel válaszolja, hogy egy gépjármű kereskedelemmel is foglalkozó Budapest környéki cég megbízásából vett részt az árverésen, és igen, értékesíteni kívánják a működőképesnek bizonyuló teherkocsikat, miután három hónapjuk van arra, hogy elszállítsák a hadseregnyi négy- és sokkerekűt. Nem, kizárólag magáncélra szánják az akár mezőgazdasági célokra is használható járműveket, egy részük persze megy a kohóba, a többire pedig van jelentkező bőven. Igen, akár külföldről is. Közben több alkatrészkereskedő, és egyéb vállakozó is együttműködést ajánló névjegyet nyom a fiatalember markába, egy középkorú férfi kurtán odaveti: "az UAZ-ok érdekelnének". Nem sok kétség marad: jó biznisz a roncskereskedelem. Hogy mennyit áldozott volna a megbízó cég a biztos anyagi hasznot hozó győzelemért? "Akár százhúszig is elmehettem volna. De akár tovább is."

A szervezők is elégedettek, mondja Schieber József. A laktanyaudvaron sorakozó csaknem száz honvédségi Ladára terelődik a szó, hamarosan azok is kalapács alá kerülnek, azonban elképzelhető, hogy nem egy tételben adnak túl rajta, az ötös-tízes csomagokra feltehetőleg többen licitálnának. Az évek óta moccanatlan fehér Zsiguli-flotta tehát szintén vevőkre vár.