Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Mégis mehetnek magyar katonák Libanonba?

2006.08.26. 20:42
A Külügyminisztérium kész elgondolkodni azon, hogy hazánk küldjön-e katonákat Libanonba. Nagyobb csapategységek küldéséről azonban szó sem lehet, mert a magyar keret kimerült.

Magyarország kész megvizsgálni annak lehetőségét, hogy küldjön-e katonákat Libanonba, közölte Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője szombaton. Bár múlt csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy hazánk felkérést kapott volna a libanoni válság rendezésében való részvételre, a külügyi szóvivő szerint múlt héten az Egyesült Államok azt kérte Magyarországtól, csakúgy mint a többi szövetségesétől, hogy válalljon részt a libanoni-izreeli határon a nemzetközi béketeremtési erőfeszítésből.

Polgár Viktor a magyar álláspontot ismertetve elmondta, hogy a kormány kész megvizsgálni annak lehetőségét, hogy küldjön-e katonákat a térségbe. Ezt az álláspontot fejtette ki pénteken Brüsszelben Kiss Tibor nagykövet az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán. A szóvivő azt is elmondta, hogy nagyobb csapategységek küldésére nem kerülhet sor, mivel Magyarország kimerítette felajánlását, mely szerint a nemzetközi béketeremtő, fenntartó akciókban közel ezer katonával tud részt venni.

Ellentmondás

A Magyar Nemzetben "Ellentét a HM és a külügy között" címmel jelent meg szombaton cikk, mely szerint az Egyesült Államok diplomáciai jegyzékben kérte Magyarországot a múlt héten, hogy tegyen felajánlást a Libanonba készülő ENSZ-erők támogatására. A lap információi szerint a felkérés komoly vitákat eredményezett a Külügyminisztérium és a honvédelmi tárca között. "Göncz Kinga külügyminiszter és Fekszi Márta, a külügyi tárca államtitkára ugyanis diplomáciai okokból azt szeretné, hogy a Magyar Honvédség küldjön Libanonba valamilyen alakulatot, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és a katonai szakértők azonban határozottan ellenzik magyar csapatok részvételét a tűzszünet biztosításában" - olvasható a cikkben.

Polgár Viktor nem kívánt reagálni az MTI-nek arra a kérdésére, hogy létezik-e nézetkülönbség a két tárca között a libanoni szerepvállalás kérdésében. A lap úgy tudja, a honvédelmi tárca többek között azért sem támogat egy új misszióban való részvételt, mert jelenleg erre nincs fedezete a költségvetésben, ráadásul a külszolgálati létszám növelésével alig pár ezer lövész katonánk maradna az itthoni feladatok ellátására.  • Vennék
  • Hírek