Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csak az InterCity füstmentes

2000.11.14. 11:46
Csak InterCity járatokat indít füstmentesen a MÁV, a többi vonaton továbbra sem megoldott a dohányzó-nemdohányzó kocsik arányának megváltoztatása. A vasúttársaság nem tesz további lépéseket míg meg nem születik az a rendelet, melyet a közlekedési minisztériumnak kellene meghoznia az 1999. évi nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében. A minisztérium álláspontja szerint szükségtelen és a jogalkotási szabályokkal is ellenkező, hogy a meglévő magas szintű és egyértelmű szabályozást további, párhuzamos tartalmú előrásokkal egészítsék ki. Közben az utasok tovább ,,szívnak".
Az egészségvédelem érdekében a MÁV vezetése egy gesztust tett azzal, hogy november 15-étől bevezeti a nemdohányzó InterCity járatokat - mondta el lapunknak Kiss Gábor szakigazgató-helyettes.

Ezentúl csak egy másodosztályú kocsi egyharmadában lehet dohányozni. Az eddig kísérleti jelleggel bevezetett dohányfüstmentes utazásra a Budapest - Pécs, Kaposvár, valamint Szeged között közlekedő InterCity járatokon volt lehetőség, de ezt most véglegesítik az utazóközönség pozitív visszajelzései alapján.

1999. évi XLII. törvény
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól
4.§
(4) A dohányzóhelyek tömegközlekedési eszközön történő kijelölésének részletes szabályait - az egészségügyi miniszterrel és a belügyminiszterrel egyetértésben - a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter rendeletben állapítja meg.
(5) Az üzembentartó egyes, belföldi forgalomban, menetrend szerint közlekedő személyszállító vonatokat nemdohányzó járattá nyilváníthat, ha a kiindulási és a célállomás menetrend szerinti távolsága nem haladja meg a 100 kilométert.
A nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi törvény kötelező jelleggel utal arra, hogy a közlekedési miniszternek - az egészségügyi miniszterrel és a belügyminiszterrel egyetértésben - a dohányzóhelyek pontos kijelölésének szabályaira rendeletet kell hoznia. A MÁV erre vár - hangsúlyozta a szakigazgató-helyettes.

A törvény által teljes mértékben szabályozott a távolsági közlekedésben részes vasúti személyszállítás - válaszolta az Index érdeklődésére Horváth Lajos, a közlekedési minisztérium vasúti főosztályának vezetője. Álláspontjuk szerint szükségtelen és a jogalkotási szabályokkal is ellenkező, hogy a meglévő magas szintű és egyértelmű szabályozást további, párhuzamos tartalmú előrásokkal egészítsék ki.

Túl kevés a nemdohányzó kocsik száma

Az önző bagósok nem törődnek másokkal - mondta el felháborodottan lapunknak Kiss Krisztina főiskolás hallgató, aki vonattal jár be Érdről Székesfehérvárra. "Sokszor a dohányzó kocsikból kijönnek az előtérbe, és ott gyújtanak rá. Legyenek elszeparálva, és tartsák tiszteletben a nemdohányzókat!"

Ahol gyakran hely sincs
Kiss Krisztina komoly gondnak tartja, hogy sokszor annyira tele vannak a vonatok, hogy nem lehet helyet kapni a nemdohányzó kocsikban. Olyan is előfordult, hogy egy fiatal anyuka a kisgyermekével együtt volt kénytelen szívni a füstöt. A jelenlegi ötven százalékos dohányzó-nemdohányzó arányt túl soknak tartja, bőven elég lenne, ha csak a kocsik egyharmadában lehetne rágyújtani.

A szakigazgató-helyettes elmondása szerint a vasúttársaság jelenlegi járműparkjával nem tudja megoldani a száz kilométeren belüli vonatokon a dohányzás teljes vagy nagyobb arányú betiltását, hiába ad lehetőséget erre a törvény. A mellékvonalakon közlekedő BZ motorvonatoknál azonban vannak kezdeményezéseik.

A tiltott helyeken dohányzókat - függetlenül attól, hogy utasról vagy a társaság dolgozójáról van szó - 500 forint pótdíj fizetésére kötelezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?