Cigánygyűlölő rendőrségi fórumot lepleztek le

2006.12.11. 10:44
A rendőrség intranetes rendszerének fórumaiban és chatszobáiban zajló szélsőséges megnyilvánulásokra hívta fel a figyelmet egy rendőr és már nyugdíjba vonult kollégája. Az ORFK egy hónapja indított vizsgálatot, ami várhatóan napokon belül lezárul. Garamvölgyi László szerint nem tömeges rasszizmusról, csak erkölcsileg elítélendő elszólásokról van szó.

Szélsőségesen cigányellenes rendőrségi honlapra hívta fel a figyelmet a rendőrség egy roma alkalmazottja és már nyugdíjba vonult nem roma kollégája, írja a Népszabadság. Máté Mihály és Óvári Vendel egy CD-re válogatta össze és egy tanulmány kíséretében adta le a tartalmakat a honlapot működtető Országos Rendőr-főkapitányságnak. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a rendőrök soraiban tapasztalható előítéletességre, amely különösen ebben a szakmában rendkívül veszélyes.

A Holdudvar nevű belső honlap a rendőrség intranetes portálja, melyhez kizárólag rendőrségi dolgozók férnek hozzá, a szolgáltatások közt található egyebek mellett fórum és chat, a rasszista tartalmakat ezekről az oldalakról gyűjtötte össze a CD két szerkesztője, mondta el az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Hozzátette, hogy a cédét csaknem egy hónapja kézhez kapták, azonnal vizsgálatot indítottak, amely napokon belül le is zárul. A vizsgálat idejére a honlap működését Bene László országos rendőrfőkapitány felfüggesztette.

Garamvölgyi szerint az eset nem akkora szenzáció, mint amekkorának tűnik, hiszen nem tömeges rasszizmusról van szó, hanem néhány ember szélsőséges megnyilvánulásáról 40 ezer ember közül. Természetesen ez is példátlan, rendőrhöz méltatlan viselkedés, ugyanakkor a bejegyzések tartalma alapján inkább elszólásokról van szó, nem rasszista véleményekről, melyek erkölcsileg persze ugyanúgy elítélendők, mondta.

Garamvölgyi László a vizsgálat kapcsán példaként említette, hogy a bejegyzések különböző nickek alatt születtek egy-egy esetre reagálva, így volt olyan fórumhozzászólás tavaly augusztusban, amelynek készítője összesen egyszer fejtette ki véleményét. A vizsgálat kitér arra is, hogy beazonosítsák, ki és milyen nicken szerepelt a rendőrségi intranetes rendszeren, ami egyébként több millió anyag átvizsgálását jelenti.

A szélsőséges hozzászólások megfogalmazóira váró lehetséges büntetések közt a rendőrségi szóvivő a fegyelmit említette, ugyanakkor a vizsgálat lezárulta előtt nem akart belemenni további feltételezésekbe.  • Hírek
  • Hírek