Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botrány egy újhelyi iskolában

2006.09.08. 08:05

Botrányba fulladt a tanévnyitó a Sátoraljaújhelyi Általános Iskola Jókai Mór Tagiskolájában. Az elsősök szülei közül többen nem akarták beengedni gyermekeiket a terembe, mert soknak találták a cigány diákokat a tanulócsoportban - írja a Népszabadság.

A Sátoraljaújhelyi Általános Iskolának a néhány évvel ezelőtti összevonás óta négy tagintézménye van. A gyerekeket a szülők oda írathatják be, ahová jónak látják. Tavasszal úgy alakult a helyzet, hogy a Jókai tagiskolát 31 diák választotta.

A lap úgy tudja, hogy a Jókaiba irányítottak át több olyan gyereket, akiket eredetileg a Kazinczyba írattak be. Azzal, hogy az új osztálytársak mindannyian romák, csak a tanévnyitón szembesültek a szülők. Ellenállásuk miatt végül a Jókaiba áthelyezett kisdiákok többsége visszakerült a Kazinczyba, de négy a Jókai egyetlen első osztályában kezdte el a tanévet.

Az igazgató szerint a történtek oka a szülőknek a romákkal szembeni előítéletében és helyi iskolaszervezési problémákban keresendő.

A legszomorúbb az ügyben, hogy a roma gyerekek első iskolai élménye máris összefügg a származásukkal, s azt kellett érzékelniük, hogy nemkívánatosaknak tartják őket - mondta Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke.