Nehezebb a pesti iskolatáska

2000.07.04. 19:21
A fővárosi általános iskolások jobb szociális helyzete miatt Budapesten jobb minőségű tankönyvekből tanulnak a diákok, mint a kisebb településeken - derül ki a TÁRKI felméréséből, amelyet az Oktatási Minisztérium felkérésére készített. A budapesti diákok 7,2 kilogrammos táskájukkal, másfél kilóval több terhet cipelnek naponta, mint kistelepülésen élő társaik. A vizsgálatból kiderül az is, hogy a szülői munkaközösségeknek mindössze két százaléka bír befolyással arra, milyen tankönyvet használjanak az iskolákban.
A oktatási tárca megbízásából a TÁRKI ötszáz általános és középiskolából 912 pedagógust, iskolaigazgatót és 856 szülőt kérdezett meg a tankönyvkínálatról, a könyvek kiválasztásáról, a tankönyvek áráról, a rászoruló diákoknak jutatott kedvezményekről, illetve a tankönyvek kipróbálásáról.

Tartalmi tévedés a tankönyvek négy százalékában fordul elő

Budapesten és a megyeszékhelyeken, a drágább és így időállóbb tankönyveket vásárolják a szülők - ismertette Sió László, az Oktatási Minisztérium kabinetfőnöke. Ennek tudható be az is, hogy a kistelepüléseken tanuló diákok táskája átlagosan másfél kilóval könnyebb, mint a városi gyermekeké. A puha fedelű kiadványok ugyanis olcsóbbak is, könnyebbek is.

A kabinetfőnök az adatokra hivatkozva közölte: nincsenek könnyű helyzetben a tanárok, miután egyes területeken akár ötven tankönyv közül is választhatnak. A jelentős kínálat ellenére nincsen, vagy elenyésző a minőségi különbség a kiadványok között. Tartalmi tévedés mindössze a tankönyvek négy százalékában fordul elő. Helyesírási hibát a megkérdezettek 11 százaléka talált, míg a kieső lapokra a pedagógusok 47 százaléka panaszkodott.

A felmérésből kiderül, hogy a könyvterjesztéssel foglalkozó tanárok 56 százaléka elégedetlen az átlagosan könyvenként 8 százalékos jutalékkal, 44 százalékuk viszont arányosnak ítéli a végzett munkáért járó pénzt. Az adatok tanúsága szerint a szülői munkaközösségek alig két százaléka szólhat bele a tankönyvek kiválasztásába, amit a megkérdezett szülők kevésnek ítélnek, míg a pedagógusok még ezt lehetőséget is szűkítenék. Sió szerint érthető a szülők igénye, hiszen mégiscsak ők azok, akik a pénzüket elköltik.

Vidéken 20%-kal kevesebbet költenek tankönyvekre

A nagyvárásokban az első osztályosok tankönyvkiadása 4200 forintra rúg, míg ez az összeg egy kistelepülésen 3400 forint. Az ötödikesek városban 6100 forintot fordítanak tankönyvekre, míg kisebb községekben 5200 forintot. A hetedikes városi diákok 7200 forintos költségükkel, 900 forinttal haladják meg kistelepülésen élő társaik kiadásait. A kiadások annak ellenére ilyen magasak, hogy a tankönyvvásárlást 3,5 milliárd forinttal támogatja az állam.  • Hírek
  • Hitelkártya