Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Három ítélőtábla létesül január elsejétől

2002.12.29. 12:00
Január 1-jétől, 52 évnyi szünet után, újra lesznek ítélőtáblák Magyarországon. A jogszabály értelmében 2003. január 1-jétől Budapesten, Szegeden és Pécsett, 2005-ben pedig Győrben és Debrecenben létesülnek ítélőtáblák.
Lomnici Zoltán szerint a magyar igazságszolgáltatás történetében rendkívül jelentős lépés, hogy január 1-jétől, 52 évnyi szünet után, újra lesznek ítélőtáblák Magyarországon.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a fővárosban, Szegeden és Pécsett felálló és működését júliusban megkezdő három ítélőtábla egy új bírósági szintet alkot majd a megyei bíróságok, illetve az LB között.

A fellebbezési ügyeket tárgyaló három új bírósági fórum a tervek szerint 2005-ben egészül ki a győri, illetve a debreceni ítélőtáblával.

A főbíró történeti ismertetése szerint először a fővárosban létesült ítélőtábla 1868-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia idején összesen 11 ilyen bírósági fórum működött, Magyarországon pedig az első világháborút követően 1950-ig öt. A romániai Marosvásárhelyen a még a Monarchiában felállított ítélőtábla azóta is folyamatosan működik.

Jogi aggályok ellen

Az elnök szerint az új bírósági szint létrehozása olyan komoly alkotmányossági aggályoknak is elejét veheti, melyek azt kifogásolják, hogy a jelentősebb ügyekben - melyek a megyei bíróságokon indulnak és másodfokon a Legfelsőbb Bíróságon zárulnak - a jogerős ítélet elleni felülvizsgálati kérelem elbírálásakor az LB saját korábbi határozatáról kell, hogy döntsön.

A táblák felállítása, a fellebbezési ügyek átvétele tehermentesíti az LB-t és lehetővé teszi, hogy valódi alkotmányos feladatára, a bíróságok elvi irányítására, az egységes ítélkezési gyakorlat megerősítésére koncentráljon.

Az elnök úgy látja, az LB a rendszerváltozást követő 12 év során valósággal ellehetetlenült, hiszen míg munkaterhei 300 százalékkal nőttek és az ügyek száma 2001-ben már csaknem 17 ezer volt, addig a bírói álláshelyek száma csupán 15 százalékkal emelkedett a jelenlegi 104-re.

Személyi és tárgyi változások

A fővárosi ítélőtáblán 77 bírói állás lesz, melyből körülbelül 30-at az LB-ről, a többit az alsóbb fokú bíróságokról pályázat útján töltenek be. A két másik táblán mintegy 30 bírói posztra pályázhatnak majd a jelentkezők.

A főbíró elmondta: az új bírói fórumok személyi feltételei biztosítottak, a költségvetés 2,6 milliárd forintot adott az ítélőtáblák működésének beindítására. A fővárosi ítélőtábla viszont részben az LB-vel közösen, a Markó utcai épületben, részben pedig másutt bérelt helyiségekben lesz elhelyezve.

- Úgy vélem, az igazságszolgáltatásnak hosszú távon természetes igénye, hogy önálló épületben működjön a fővárosi ítélőtábla, az LB pedig visszakapja a kúria eredetileg e célra épült Kossuth téri épületét - jelentette ki Lomnici Zoltán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!