Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három ítélőtábla létesül január elsejétől

2002.12.29. 12:00
Január 1-jétől, 52 évnyi szünet után, újra lesznek ítélőtáblák Magyarországon. A jogszabály értelmében 2003. január 1-jétől Budapesten, Szegeden és Pécsett, 2005-ben pedig Győrben és Debrecenben létesülnek ítélőtáblák.
Lomnici Zoltán szerint a magyar igazságszolgáltatás történetében rendkívül jelentős lépés, hogy január 1-jétől, 52 évnyi szünet után, újra lesznek ítélőtáblák Magyarországon.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a fővárosban, Szegeden és Pécsett felálló és működését júliusban megkezdő három ítélőtábla egy új bírósági szintet alkot majd a megyei bíróságok, illetve az LB között.

A fellebbezési ügyeket tárgyaló három új bírósági fórum a tervek szerint 2005-ben egészül ki a győri, illetve a debreceni ítélőtáblával.

A főbíró történeti ismertetése szerint először a fővárosban létesült ítélőtábla 1868-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia idején összesen 11 ilyen bírósági fórum működött, Magyarországon pedig az első világháborút követően 1950-ig öt. A romániai Marosvásárhelyen a még a Monarchiában felállított ítélőtábla azóta is folyamatosan működik.

Jogi aggályok ellen

Az elnök szerint az új bírósági szint létrehozása olyan komoly alkotmányossági aggályoknak is elejét veheti, melyek azt kifogásolják, hogy a jelentősebb ügyekben - melyek a megyei bíróságokon indulnak és másodfokon a Legfelsőbb Bíróságon zárulnak - a jogerős ítélet elleni felülvizsgálati kérelem elbírálásakor az LB saját korábbi határozatáról kell, hogy döntsön.

A táblák felállítása, a fellebbezési ügyek átvétele tehermentesíti az LB-t és lehetővé teszi, hogy valódi alkotmányos feladatára, a bíróságok elvi irányítására, az egységes ítélkezési gyakorlat megerősítésére koncentráljon.

Az elnök úgy látja, az LB a rendszerváltozást követő 12 év során valósággal ellehetetlenült, hiszen míg munkaterhei 300 százalékkal nőttek és az ügyek száma 2001-ben már csaknem 17 ezer volt, addig a bírói álláshelyek száma csupán 15 százalékkal emelkedett a jelenlegi 104-re.

Személyi és tárgyi változások

A fővárosi ítélőtáblán 77 bírói állás lesz, melyből körülbelül 30-at az LB-ről, a többit az alsóbb fokú bíróságokról pályázat útján töltenek be. A két másik táblán mintegy 30 bírói posztra pályázhatnak majd a jelentkezők.

A főbíró elmondta: az új bírói fórumok személyi feltételei biztosítottak, a költségvetés 2,6 milliárd forintot adott az ítélőtáblák működésének beindítására. A fővárosi ítélőtábla viszont részben az LB-vel közösen, a Markó utcai épületben, részben pedig másutt bérelt helyiségekben lesz elhelyezve.

- Úgy vélem, az igazságszolgáltatásnak hosszú távon természetes igénye, hogy önálló épületben működjön a fővárosi ítélőtábla, az LB pedig visszakapja a kúria eredetileg e célra épült Kossuth téri épületét - jelentette ki Lomnici Zoltán.