Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jánosi: meg kell vizsgálni, kik ártanak, kik használnak

2003.08.27. 12:27
Konkrét megoldásokat fogalmazott meg a szocialisták választmányi vezetősége a kormánynak a költségvetéssel és az "ügyek" kezelésével kapcsolatban.
A választmányi elnök, Jánosi György úgy képzeli el a jövőben a szocialista párt viszonyát a kormányhoz, mint egy önálló centrumét, amely a kabinettel egyenlő politikai szereplő. Szerdai sajtótájékoztatóján többször is hangsúlyozta, a választásokon az MSZP indul, nem a kormány.

Használnak, vagy ártanak

Az önállóság jegyében tett első lépésként fogalmazott meg bírálatot Jánosi különféle, a kormányra a "gyanú árnyékát vető" ügyekben. "Mindenki tudja milyen ügyekről van szó" - mondta. Előzőleg a K&H brókerbotrányt, és a Gyurcsány-féle ingatlanszerzést említette bírálóan a választmányi elnök.

Ugyanakkor a választmányi elnökség, Jánosi megfogalmazásában, támogatja a kormányt abban, hogy folytassanak le vizsgálatokat az ügyekben, s ha kiderül, rágalmazás történt, vonják felelősségre a rágalmazókat, ha arra jutnak, szükségesek a jogi következmények, akkor adjon a kabinet szabad utat a rendőrségnek azok lefolytatására.

A miniszterelnök, a pártelnök és más politikusok morális vitájával kapcsolatban Jánosi azt mondta: meg kell vizsgálni, használnak vagy ártanak egyes politikai vezetők a "társadalom bizalmának megerősítésében". Hiszen jövőre jönnek az EU-s, majd 2006-ban az országgyűlési választások.

Költségvetési prioritások

Az MSZP választmányi elnökségének ülésén továbbá ajánlásokat fogalmaztak meg a kormánynak a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Jánosi szerint őszintén szembe kell nézni azzal a gazdasági, világgazdasági helyzettel, amiben vagyunk és ennek megfelelően kell kidolgozni a "politikai prioritásokat". Lényeges az igazságosabb közteherviselés - fejtette ki a választmányi elnök.

"Az adócsökkentésben az SZDSZ-szel egyetértünk, és javasoljuk a kormánynak, vizsgálja felül az alanyi jogon járó juttatások teljes körét, hogy csak a rászorulókat támogassák" - mondta Jánosi, aki egyben visszautasította a Fidesz "szociális demagógiáját".