Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kökény Mihály egyengeti egy uniós pályázat sorsát

2008.08.04. 09:09
Nem hirdettek eredményt a módosított határidőre sem a kistérségekben építendő szakrendelőkről szóló 25 milliárd forintos pályázaton. A pályázatról a minisztérium nem sokat tudott vagy akart mondani, többen viszont Kökény Mihályhoz a szocialisták egészségpolitikusához irányították az Indexet. Kökény Mihálytól először azt kérdeztük, miért ő az illetékes egy uniós pályázat sorsát illetően.

Július végén kellett volna eredményt hirdetni azon a pályázaton, amelyből az elmaradott kistérségekben is épülhetnek rendelőintézetek. Uniós és hazai forrásokból 500 milliótól 1 milliárd forintig kaphatnak támogatást erre a kistérségi központot, de a településeknek 5 százalék erejéig saját pénzükkel is be kell szállni a projektbe.

A "Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése" című (TIOP 2.1.2) pályázat célja az egészségügyi ellátás térképén lévő fehér foltok megszüntetése. Ma is van ugyanis számos olyan terület Magyarországon, ahol 15 kilométeren vagy 20 percen belül nincs megfelelő rendelő sebésszel, belgyógyásszal, szülész-nőgyógyásszal és gyermekorvossal. A pályázatokat 2008. február 28-ig lehetett beadni. Végül 25 kistérség adott be pályázott, s összesen 25 milliárd forintot lehetne kiosztani.

Pénz tehát lenne, most mégis úgy látszik, nem mindegyik pályázónál épülhet rendelőintézet. A pályázat eredményét július végén kellett volna kihirdetni, de ez elmaradt, ráadásul ez már a második módosított határidő volt.

Az Egészségügyi Minisztériumtól csak azt a rövid választ kaptuk, hogy a pályázat eredményét hamarosan kihirdetik. Több informátorunk ugyanakkor azt javasolta, érdeklődjünk Kökény Mihálynál, a szocialisták egészségpolitikusánál, ő többet tud a pályázat sorsáról.

Kökény Mihálytól elsőként azt kérdeztük, vajon miért egy MSZP-s országgyűlési képviselőtől kell érdeklődnünk, ha egy uniós fejlesztési pályázatról szeretnénk információkat kapni. "Szó sincs arról, hogy a politika bele akarna szólni egy szakmai pályázat eredményébe", mondta Kökény Mihály. Azért gondolhattak rám többen, mert részt vettem egy tárcaközi egyeztetésen, a pályázatot ugyanis az egészségügyi és a gazdasági, fejlesztéspolitikai tárcának közösen kell átgondolnia.

Ötszázmilliótól egymilliárd forintig terjedő támogatási összegekről van szó, s felmerült, hogy néhány pályázatnál a megadott adatok nem megfelelőek. Azt kell mérlegelni, hogy ha ezek a járóbeteg-központok megépülnek, a települések fenn tudják-e tartani hosszabb távon, állam bácsi ugyanis nem fogja kipótolni a finanszírozási hiányokat, mondta Kökény Mihály.

A pályázatot néhány napon belül lezárják, s elképzelhető, hogy nem mindegyik pályázó kap majd pénzt, fogalmazott a politikus. Mi lesz akkor a fennmaradó pénzzel, kérdeztük. A bennmaradó forrásokat értelemszerűen nem lehet majd agrártámogatásra fordítani, de az egészségügyön belül fel lehet majd használni, válaszolta Kökény Mihály.

Többen úgy vélik, a pályázat megnyirbálásában szerepet játszott a városi, megyei kórházak féltékenysége. Nekik ugyanis nem feltétlenül érdekük, hogy a kistérségekben megépüljenek ezek a rendelőintézetek. Így ugyanis a csökkenő betegszámmal csökken a kórházak járóbetegforgalma és ezzel együtt járó finanszírozása is. Kökény Mihály szerint ugyanakkor az új központok nem jelentenek veszélyt a kórházakra, profiljuk ugyanis szélesebb, mint a kórházi rendelőintézeteké.