Sára, Márió
2 °C
6 °C

A szocik nem kérnek a két alkotmánybíróból

2008.05.08. 09:31
Szokás szerint most sem jutnak dűlőre az alkotmánybíró-választással a pártok. A Fidesz azt javasolta, hogy Bihari Mihály és Kukorelli István újrázhasson posztján, az MSZP azonban nem akarja ezt. Pedig a két bírát annak idején a szocialisták jelölték. Szintén nincs egyezség Baka Andrásról sem, aki at államfő látna szívesen a legfelsőbb bíróság élén.

A szocialisták nem támogatják, hogy ismét alkotmánybíróvá válasszák Bihari Mihályt és Kukorelli Istvánt, írja a Népszava. A lap szerint az MSZP ma ezt hivatalosan is közli az alkotmánybírákat jelölő parlamenti bizottság ülésén.

A Fidesz három hete tett javaslatot arra, hogy megint a két távozó bírónak adjanak bizalmat, akiket annak idején a szocialisták jelöltek. Bihari Mihály azonban nem tudná kitölteni mandátumát, mert annak lejárta előtt betölti 70. életévét.

Közben a szocialisták még nem alakították ki álláspontjukat Baka András főbírójelöltről, akit az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagjai keddi ülésükön alkalmatlannak tartottak, az államfő viszont kitart mellette, állítja a Népszava.

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint frakciójuk döntésében komoly súllyal esik latba az OIT többségi véleménye. Korábban a Fidesztől szintén azt nyilatkozták, hogy a jelöltet csak akkor támogatják, ha az OIT is alkalmasnak találja. A főbíró megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának "igen" szavazata kell.